Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που διαβάζαμε ότι η Ε.Ε. «κηρύσσει τον πόλεμο στις Big Tech των ΗΠΑ», προσπαθώντας σε κάποιες περιπτώσεις να «μαζέψει» την κυριαρχία τους στην αγορά, θέλοντας σε άλλες να τις αναγκάσει να σεβαστούν τους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή επιχειρώντας να εξασφαλίσει ότι θα πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.
«Η Κομισιόν πήρε το όπλο της» ήταν ένα από τα κλισέ, που συναντούσε κανείς σε μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της γηραιάς ηπείρου. Το πήρε πράγματι, ανοίγοντας δύσκολες έρευνες για τους αμερικανικούς κολοσσούς. Αλλά σε ποιον θέλησε να δώσει να πατήσει τη σκανδάλη; Στον άνθρωπο με το «πιο δυνατό βιογραφικό». Ποιος ήταν αυτός; Η Φιόνα Σκοτ Μόρτον, Αμερικανίδα με προϋπηρεσία σε… Apple, Microsoft και Amazon, επελέγη για επικεφαλής οικονομολόγος της Επιτροπής εκείνης που ήθελε να «πυροβολήσει» τις τρεις αυτές εταιρείες (ή έστω να προσφέρει «αλεξίσφαιρο» στους Ευρωπαίους απέναντι στα δικά τους πυρά).
Ακόμη και εάν θελήσουμε να αγνοήσουμε το εξευτελιστικό για τους Ευρωπαίους αφήγημα ότι σε ολόκληρη την ΕΕ δεν βρήκαμε ένα εξίσου καλό βιογραφικό, είναι δύσκολο να χωνέψουμε αμάσητη την προφανή σύγκρουση συμφερόντων.
Από όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, μόνο ο Μακρόν τόλμησε να πει το αυτονόητο: Για μία κορυφαία θέση παραγωγής πολιτικής στην Ευρώπη, μία θέση καίριας σημασίας για την προστασία των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών δεν μπορείς να επιλέγεις Αμερικανίδα με προϋπηρεσία στη Σίλικον Βάλεϊ.
Όχι δεν είναι η στάση του Μακρόν ένας επαρχιωτισμός του τύπου «παπούτσι από τον τόπο σου», δεν είναι μία «στενόμυαλη άρνηση να δεχθεί την αριστούχο απόφοιτο του Γέιλ», όπως σχολίασαν κάποιοι στα social media, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει «χαρτί» αντάξιο στην Ευρώπη. Επαρχιωτισμό ή αν θέλετε έναν ιδιότυπο οριενταλισμό επιδεικνύουν μάλλον όσοι επιμένουν να δέχονται κάθε τι αμερικανικό (πανεπιστήμια, επιχειρήσεις κτλ) αυτομάτως ως ανώτερο.
Η Μόρτον τελικά απέσυρε την υποψηφιότητα της και επιστρέφει στις ΗΠΑ. Και από εκεί μάλλον χαμογελά σκεπτόμενη όσους ήταν έτοιμοι να της χαρίσουν τη θέση και σιγοτραγουδά «Tu vuo’ fa’ l’americano».