Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, μπορούμε να θυμηθούμε διαφορετικές περιόδους και διαφορετικούς τρόπους που ζήσαμε την οικονομική ευφορία.
Όπως την εποχή που «έδεναν τα σκυλιά με λουκάνικα» στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και πολύ αργότερα, τα τελευταία χρόνια, όπου είχαμε διάφορες «ρίψεις» ρευστότητας για τη στήριξη των οικονομιών που υπέφεραν από τις διαδοχικές κρίσεις: το χρήμα από ελικόπτερα και άλλα πτητικά μέσα.
Φαίνεται πως αυτές τις εποχές θα τις αναπολούμε για πολύ καιρό, αφού όλα δείχνουν ότι η επόμενη μέρα για την οικονομία -ειδικά την ευρωπαϊκή- θα είναι μια εποχή συγκράτησης και περιορισμού. Έφτασε η ώρα που τα δανεικά των τελευταίων δύο κρίσεων -πανδημία και επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία- θα πρέπει να επιστραφούν.
Η Ε.Ε. έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες επαναφοράς των δημοσιονομικών κανόνων σε μια πιο αυστηρή γραμμή. Αν και η συμφωνία απέχει αρκετά -αφού υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις προτάσεις του σκληρού πυρήνα και των κρατών του Νότου-, μια χθεσινή εξέλιξη προϊδεάζει για την κατεύθυνση που οδηγούμαστε.
Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση της Γαλλίας, παρότι υπέρμαχος της σχετικής χαλαρότητας των δημοσιονομικών κανόνων, κατέθεσε στο Κοινοβούλιο το πρώτο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024 το οποίο προβλέπει «μαχαίρι» 4,2 δισ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες, που σηματοδοτεί μια ετήσια μείωση δαπανών της τάξης του 3,5%. Οι περικοπές αυτές αφορούν κυρίως τον τερματισμό μαζικών επιδοτήσεων για την ενέργεια, όπως προβλέπεται και στις σχετικές αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, όμως σειρά θα έχουν οι επιδοτήσεις στην απασχόληση και τη στεγαστική πίστη.
Το Παρίσι δείχνει τον δρόμο στην υπόλοιπη Ευρώπη για την κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισμών. Με την κίνηση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι οι εποχές των μεγάλων δημοσίων δαπανών για κάθε είδους επιδοτήσεις και κρατική στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών έφτασαν στο τέλος τους. Σφίξτε τα ζωνάρια και προχωράμε.