Τι κοινό έχουν η Ρόδος, η Κρήτη και η Πάργα; Μα φυσικά, ότι μέσα σε λίγες μέρες, οι συγκεκριμένοι προορισμοί έγιναν «διάσημοι» για κραυγαλέες περιπτώσεις καταπάτησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειες σε χώρους εργασίας. Δεν πρόκειται να αναλύσουμε εάν καταγράφηκαν παραβάσεις ή όχι. Όταν κάποιος καίγεται με λάδι και ο εργοδότης του τον κρύβει σε ψυγείο με ωμά κρέατα, όπως συνέβη σε ξενοδοχείο στην Κρήτη, τότε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πάει περίπατο.
Όταν κάποιος εργάζεται και αναγκάζεται να μπαίνει κυριολεκτικά μέχρι το λαιμό στη θάλασσα, ώστε να μεταφέρει την παραγγελία στους λουόμενους – θαμώνες, τότε έννοια όπως έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού, επανέρχεται στο προσκήνιο. Όταν ένας εργάτης σε beach bar στην Πάργα, τρώει ξύλο από τον εργοδότη του με… τσουγκράνα και καταλήγει στο νοσοκομείο, επειδή διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του, τότε η επιστροφή στην εποχή των τσιφλικάδων και τον κοτζαμπάσηδων, έρχεται όλο και πιο κοντά. Στης Πάργας τον ανήφορο…
Σε όλα αυτά, υπάρχει και η ευνομούμενη Πολιτεία, που καλείται να δώσει πειστικές απαντήσεις. Που καλείται να δείξει ότι διαθέτει αντανακλαστικά και τα ενεργοποιεί άμεσα. Προφανώς, σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η νεοσύστατη Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, μπαίνει στο προσκήνιο. Δυστυχώς, με όλες τις παθογένειες που κουβαλάει από τα μνημονιακά έτη και όχι μόνο. Παθογένειες που εκθέτουν όλους εκείνους που σε αυτό το πόστο προφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν, δεδομένων των συνθηκών.
«Σε καμία υπηρεσία μας στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει γίνει καταγγελία». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσαν οι αρμόδιοι της Επιθεώρησης, προς τον πολιτικό τους προϊστάμενο, υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με το συμβάν της Πάργας. Η… δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης τοποθέτησης, έγινε από τον ίδιο τον υπουργό με ανάρτησή του στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μάλιστα, στην ίδια ανάρτηση κλήθηκαν όσοι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο θέμα να κάνουν καταγγελία «με τον ενδεδειγμένο τρόπο» για να πραγματοποιηθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος!
Βέβαια, με τον πλέον επίσημο τρόπο είχε σπεύσει νωρίτερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και είχε γνωστοποιήσει το συμβάν. Μάλιστα, το ίδιο είχε πράξει και το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας. Επίσης, είχε γίνει καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Άλλωστε, η Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί εκ της φύσεώς της επιληφθεί αποτελεσματικά ενός τέτοιου περιστατικού. Πραγματικά, απορούμε με την «ανάγκη» να γίνει κάτι περισσότερο, ώστε να ενεργοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, που έχει επιφορτιστεί με τη συγκεκριμένη ευθύνη, δηλαδή με τον έλεγχο της αγοράς εργασίας.
Ανάλογες αντιδράσεις υπήρξαν και για το συμβάν της Ρόδου. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο η ΠΟΕΕΤ να καταγγείλει με επίσημο δελτίο τύπου στις 3 Ιουλίου, ότι ο έλεγχος που διενεργήθηκε στο συγκεκριμένο κατάστημα, δεν πραγματοποιήθηκε από αρμόδιο τμήμα υγείας και ασφάλειας. Ο λόγος είναι ότι τέτοιο τμήμα στο νησί της Ρόδου δεν υφίσταται!
Γίνεται αντιληπτό ότι όταν συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα γεγονότα, αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, τότε οι όποιοι υπαίτιοι φροντίζουν να κρύψουν τα ίχνη τους. Άρα, η όποια καθυστερημένη παρέμβαση, χάνει την ουσία της. Και τελικά μένει στην κοινή γνώμη, η δυσάρεστη εικόνα για ένα συμβάν, που μπορεί να αποτελέσει δυσφήμιση για μια ολόκληρη περιοχή! Και όταν μιλάμε για τουρισμό, ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι «όλη η χρονιά» παίζει σε λίγες μέρες, σε λίγες εβδομάδες…
Οι παρεμβάσεις του κ. Γεωργιάδη, μέσω Κοινωνικής Δικτύωσης, ασφαλώς και δεν υποκαθιστούν το ρόλο της Επιθεώρησης Εργασίας. Μπορεί να έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν «πυροσβεστικά» ή να δείξουν ότι ο αρμόδιος υπουργός έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για ένα συμβάν, σίγουρα όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον επιτόπιο έλεγχο που πρέπει να γίνει από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Το… πόπολο που έχει μάθει τελευταία να «τρέφεται» από τα social media, μπορεί να ικανοποιείται, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται.
Ήρθε η ώρα η Επιθεώρηση Εργασίας να στηριχθεί έμπρακτα. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος της, να μπορεί να προσφέρει πραγματικά ουσιαστικές υπηρεσίες, προς όφελος της αγοράς εργασίας. Διάθεση υπάρχει, ικανά στελέχη σε αυτό το πολύπαθο Σώμα, ασφαλώς και υπάρχουν. Καιρός να γίνει σοβαρή δουλειά και να μπει τέλος στις παθογένειες χρόνων. Τα τιτιβίσματα, μάλλον δεν βοηθούν προς τούτο…