Σε ρυθμούς ακραίου καύσωνα κινείται σχεδόν όλη η Ευρώπη. Ο αντικυκλώνας «Κέρβερος» που έρχεται από τη Σαχάρα, απειλεί βέβαια κυρίως τη νότια Ευρώπη τις επόμενες ημέρες: Με 44 βαθμούς Κελσίου αναμένεται ο «Κλέων» στην Ελλάδα. Θερμοκρασίες έως 48 βαθμούς καταγράφονται στην Ιταλία, ανάλογες συνθήκες και στην Ισπανία.
Το εφετινό καλοκαίρι αναμένεται ίσως πιο θερμό και από το περυσινό – το πιο καυτό, που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη. Πέρυσι μάλιστα -μεταξύ 30 Μαΐου και 4 Σεπτεμβρίου- έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη στη Γηραιά Ήπειρο, συνολικά 61.672 άνθρωποι, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας. Σε όλη την Ευρώπη, ο μέσος όρος ήταν 114 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η περιοχή γύρω από τη Μεσόγειο επλήγη ιδιαίτερα. Στην Ιταλία αναφέρθηκαν 18.010 θάνατοι από τις υπερβολικές θερμοκρασίες: Περίπου 295 άνθρωποι ανά εκατομμύριο κατοίκους. Ακολούθησε η Ελλάδα με 280 θανάτους λόγω ζέστης ανά εκατομμύριο κατοίκους και τρίτη με 237, η Ισπανία.
Το γεγονός είναι ότι οι προετοιμασίες και τα μέτρα για την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού από τη ζέστη δεν ήταν επαρκή. «Αλλά οι θάνατοι που διαπιστώθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο σχετίζονται στατιστικά με το πώς έχουν αλλάξει οι κλιματικές συνθήκες. Οι αριθμοί θνησιμότητας μπορούν πιο εύκολα να συσχετιστούν με αυτές τις αλλαγές. Όχι αποκλειστικά αλλά περισσότερο από πριν», λέει η Αναλίζα Κέρτσι, ερευνήτρια του Ιταλικού Ινστιτούτου Επιστημών της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος (Cnr-Isac).
Η Ευρώπη θερμαίνεται διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο από τη δεκαετία του 1980, με εκτεταμένες συνέπειες στον κοινωνικοοικονομικό ιστό και στα οικοσυστήματα της ίδιας της περιοχής. Και η υπερθέρμανση του πλανήτη πλήττει περισσότερο την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. «Το άνευ προηγουμένου θερμικό στρες που βίωσαν οι Ευρωπαίοι το 2022 ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με το κλίμα στην Ευρώπη», προειδοποιεί ο Κάρλο Μπουονοτέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής «Copernicus».
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η θερμοκρασία αυξάνεται και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται πλέον από την αύξηση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Τα εργαλεία που έχουμε για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι θα συμβεί στο μέλλον μας λένε ότι, αν συνεχίσουμε έτσι, η κατάσταση μπορεί να καταστήσει τη Γη ακατοίκητη. Αλλά ποιος νοιάζεται; Τώρα είναι μπροστά μας τα μπάνια του λαού. Μετά μπορούμε να ανησυχήσουμε ξανά…