Skip to main content

Μια καλή ημέρα στο Βίλνιους

Ο πρόεδρος Ερντογάν, λίγο μετά τις εκλογές στην Τουρκία, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός απέναντι στο περιβάλλον της Δύσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε χθες το «ιστορικό βήμα» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού συμφώνησε το σουηδικό αίτημα να περάσει για ψήφιση από το τουρκικό Κοινοβούλιο.

Ο γ.γ. της συμμαχίας έσπευσε να χαιρετίσει την εξέλιξη αυτή, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του σήμερα.

Παρότι οι λεπτομέρειες σχετικά το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία έγκρισης της σουηδικής υποψηφιότητας από το τουρκικό Κοινοβούλιο παραμένουν άγνωστες, αναμφισβήτητα πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που πρωτίστως ενισχύει περισσότερο τη βόρεια πτέρυγα του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική απειλή και δευτερευόντως προσφέρει πολιτικά οφέλη σε όσους συμμετείχαν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, λίγο μετά τις εκλογές στην Τουρκία, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός απέναντι στο περιβάλλον της Δύσης. Πρώτα με την αλλαγή πολιτικής και τη σταδιακή επιστροφή στην οικονομική ορθότητα και έπειτα με την απόφασή του να αποδεχθεί τελικά την ένταξη της Σουηδίας στο βορειοατλαντικό σύμφωνο. Τι τον έκανε τελικά να αλλάξει γνώμη; Ίσως κάποιες διαβεβαιώσεις για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων; ‘Η για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.; Μήπως, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί παρασκηνιακά με την Ουάσιγκτον στο θέμα των F-16; Όλα μαζί;

Όπως και να ’χει ο Ερντογάν θα είναι το πρόσωπο των ημερών στο Βίλνιους και σίγουρα θα εισπράξει συγχαρητήρια για τη στάση του απ’ όλους, αφήνοντας πίσω μια περίοδο σκληρής κριτικής για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας στη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Κερδισμένος θα είναι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αφού θα φανεί ότι κατάφερε να πείσει την Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της και να την επαναφέρει στον δρόμο της συμμαχικής αρετής.

Όσο για τα ανταλλάγματα; Υπομονή. Θα τα μάθουμε σύντομα.