Τα παλιά τα χρόνια, οι μπαμπάδες μας (ίσως και οι παππούδες μας), μεγάλωσαν στα χωριά της υπαίθρου, περιμένοντας πότε θα περάσει ο «γύφτος» που είχε αλυσοδεμένη μια δύσμοιρη μαϊμού ή μια αρκούδα. Ήταν μια μορφή διασκέδασης, για μερίδα του πληθυσμού, όσο και αν τα συμπαθή ζωάκια υπέφεραν από αυτό.
Στις μέρες μας, η σημερινή κοινωνία της ακρότητας, έχει μετατρέψει τις αρκούδες σε ντελίβερι και τις μαϊμούδες σε σερβιτόρους που σχεδόν κολυμπώντας μεταφέρουν τυχόν κοκταίηλς, σφηνάκια, μπύρες και λοιπά εδέσματα στους πάσης φύσεως λουόμενους! Λέξεις όπως αξιοπρέπεια, σεβασμός και ανθρωπιά, έχουν δώσει τη θέση τους σε άλλες, όπως φιλοδώρημα, κέρδος, χρήματα, ανάγκη…
Για να νιώσουμε όλοι καλύτερα, αρχίζουν να γίνονται «έξυπνες διαρροές» για το μισθό του δυστυχούς σερβιτόρου από τη Ρόδο, που τον… απολαύσαμε να μπαίνει στο νερό ως το λαιμό για να κάνει πράξη τις επιθυμίες των πελατών του, δηλαδή να τους μεταφέρει την παραγγελία τους. Άμα παίρνεις 200 ευρώ φιλοδώρημα για να ξεχνάς ότι είσαι άνθρωπος, εργαζόμενος και οφείλουν να σε σέβονται, τότε όλα καλά. Μάλιστα, κάποιοι άλλοι φρόντισαν μέχρι και βίντεο με γλέντι σερβιτόρων και λουόμενων να αναρτήσουν, για να δείξουν ότι όλα «μέλι – γάλα». Τώρα αυτό το χασαποσέρβικο, μπορεί σε κάποιους άλλους να θύμιζε τον Χορό του Ζαλόγγου, αλλά ποιος νοιάζεται.
Σε όλα τα παραπάνω, ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, φρόντισε να παρέμβει σε όποια εκπομπή ασχολήθηκε με το εν λόγω θέμα το περασμένο Σαββατοκύριακο, θυμίζοντάς μας ότι διαθέτει έντονο το στοιχείο της αμεσότητας, ειδικά σε τέτοια «ευαίσθητα» θέματα. Εμείς πάντως, περιμένουμε εκτός από «αμεσότητα», να υπάρξει και επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Καλές είναι οι παρεμβάσεις, καλές είναι οι στοχεύσεις για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αρκεί να υπάρχει έμπρακτο αποτέλεσμα. Εκτός, αν ως Κοινωνία έχουμε συμφωνήσει να επιστρέψουμε στην εποχή των Αρκούδων και των Μαϊμούδων, με άλλους όμως πρωταγωνιστές…