Skip to main content

Προειδοποίηση φωτιά…

Wildfire Service/Handout via REUTERS

Αν και σύνηθες φαινόμενο οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, αυτή τη φορά έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Ο Καναδάς, ο οποίος φιλοξενεί σχεδόν το 9% των δασών παγκοσμίως, βιώνει κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο μεγάλες πυρκαγιές.

Εκτός από τον πόλεμο, υπάρχει και η κλιματική κρίση. Με τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ να επικεντρώνονται πρωτίστως στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ανταρσία Πριγκόζιν, ένα εξίσου σημαντικό θέμα περνά σχεδόν απαρατήρητο. Ο λόγος για τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται στον Καναδά, τυλίγοντας στην κάπνα ένα τεράστιο εύρος έκτασης σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, υπενθυμίζοντας μία ακόμη απειλή για την ανθρωπότητα: την κλιματική αλλαγή.

Αν και σύνηθες φαινόμενο οι δασικές πυρκαγιές στον Καναδά, αυτή τη φορά έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Ο Καναδάς, ο οποίος φιλοξενεί σχεδόν το 9% των δασών παγκοσμίως, βιώνει κάθε χρόνο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο μεγάλες πυρκαγιές. Μόνο που φέτος από τις αρχές του χρόνου έχουν εκδηλωθεί σχεδόν 3.000 δασικές πυρκαγιές, αριθμός ρεκόρ, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να ξεσπιτωθούν.

Επιπλέον τα σύννεφα καπνού έχουν επεκταθεί και στις ΗΠΑ, με περισσότερους από 120.000 κατοίκους να βρίσκονται αντιμέτωποι με μόλυνση του αέρα και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Οι καταστροφικές πυρκαγιές οφείλονται στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται στον Καναδά, ήδη πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Τραγική υπενθύμιση ενός προβλήματος, για το οποίο η ηγεσία του πλανήτη κωφεύει ή ευελπιστεί να αντιμετωπίσει με την αμφιλεγόμενη λύση της ηλεκτροκίνησης…

Ακόμη κι αν μειωθεί η κατανάλωση υδρογονανθράκων, η ανάδειξη του λιθίου σε «νέο πετρέλαιο» -το λίθιο είναι βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή μπαταριών- εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους, καθώς εντείνεται η εξόρυξή του. Για να μην αναφερθούμε στους γεωπολιτικούς κινδύνους, καθώς είναι ακόμη πιο σπάνιο από το πετρέλαιο, την κινητήρια δύναμη αιματηρών γεωπολιτικών εξελίξεων στον 20ό αιώνα.

Δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές στον Καναδά. Η πρόσφατη «αγνώστου ταυτότητος» καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή, με μία τεράστια έκταση στο μέγεθος της Αγγλίας να έχει μεταβληθεί σε επικίνδυνο βάλτο.
Και μιας και αναφερόμαστε σε πυρκαγιές. Με νωπές ακόμη τις μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι, η αντιπυρική προστασία, ιδίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.