Πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο πληθωρισμός εξερράγη ξαφνικά. Χωρίς προφανή εξήγηση. Στην αρχή ειπώθηκε ότι ήταν «προσωρινός» και αποδόθηκε στο σοκ στις οικονομίες από τα lockdowns και τα δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα που υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες.
Για την τιθάσευση του πληθωρισμού οι κεντρικές τράπεζες αντιδρούν εδώ και έναν χρόνο με έναν κατακλυσμό αυξήσεων των επιτοκίων. Που θα παραμείνουν πολύ υψηλά για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Μετάφραση; Η ύφεση είναι εγγυημένη. Αλλά όχι οποιαδήποτε ύφεση, μια μεγάλη ύφεση. Οι δείκτες PMI παραγωγής και υπηρεσιών που δημοσιεύτηκαν χθες το μιλούν από μόνοι τους: τον Ιούνιο, η ευρωπαϊκή οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε. Πολύ.
Ο πρώτος δείκτης υποχώρησε στο 43,6 έναντι πρόβλεψης για 44,8 . Αιτία; Η κρίση στη Γερμανία βαθαίνει ολοένα και περισσότερο .
Ο δείκτης των υπηρεσιών πλήρωσε τη δραστική και απροσδόκητη επιδείνωση των γαλλικών δεδομένων και διαμορφώθηκε στο 52,4 έναντι πρόβλεψης για 54,5.
Αύξηση κόστους
Μόνο που δεν πρέπει να ξεχάσουμε και να αγνοήσουμε παραμελήσουμε ορισμένους παράγοντες που θα ωθήσουν τον πληθωρισμό πολύ πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, που είχαν τον άξονα τους στην Κίνα, αλλάζουν γρήγορα τη δομή τους και μεταφέρονται σε χώρες με υψηλότερο κόστος παραγωγής. Ό,τι κι αν σκεφτεί κανείς για αυτήν την αλλαγή, το αποτέλεσμα είναι αύξηση του κόστους για τους καταναλωτές. Και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα διαλύει τα νοικοκυριά. Γιατί ο πληθωρισμός στα είδη πρώτης ανάγκης είναι ο χειρότερος και πιο άδικος φόρος. Ο διψήφιος πληθωρισμός των τροφίμων των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών έχει βέβαια πολύ διαφορετικές συνέπειες ανάλογα με τις εισοδηματικές τάξεις.
Ο κοινός παρονομαστής είναι η επιπολαιότητα με την οποία παρουσιάζονται από τους ιθύνοντες οι προκλήσεις στο ευρύ κοινό . Μια επιπολαιότητα που συγχέει το τι συμβαίνει βραχυπρόθεσμα, με το μακροπρόθεσμο κόστος.
Το ενεργειακό όνειρο
Για την Ευρώπη, αυτή η αναδιάρθρωση που «επιβάλλεται» από τις γεωπολιτικές αλλαγές είναι πιο εμφανής επειδή η Γηραιά Ήπειρος έχει χάσει τη σχέση της με τον ιστορικό της προμηθευτή πρώτων υλών χαμηλού κόστους: τη Ρωσία. Δεν υπάρχουν εξίσου οικονομικές εναλλακτικές, ακόμη και αν υποτεθεί ότι η Ευρώπη εγκαταλείψει το όνειρο της ενεργειακής επανάστασης.
Η ενεργειακή μετάβαση ,ειδικά αν επιβληθεί σε αναγκαστικά, είναι πληθωριστική γιατί περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση ολόκληρου του ενεργειακού τομέα από την αρχή.
Οι «νέες» τεχνολογίες χρειάζονται κολοσσιαίες επενδύσεις σε νέα ορυχεία που παράγουν τα μέταλλα που χρειάζονται για την επανάσταση.
Η Siemens Energy, από τους κορυφαίους κατασκευαστές ανεμογεννητριών στην Ευρώπη, σημείωσε πτώση άνω του 30% χθες στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.
Μετά τις δυσκολίες λόγω της έκρηξης στο κόστος του χάλυβα και άλλων εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την κατασκευή των στροβίλων, τα τελευταία άσχημα νέα αφορούν την ταχύτερη από την αναμενόμενη εμφάνιση προβλημάτων στα εξαρτήματα των ανεμογεννητριών και τα οποία απαιτούν δαπανηρές επισκευές.
Η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι ουδέτερη ως προς τις τιμές, καθώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ενός σχετικά νέου κλάδου.
Την ίδια ώρα η έκρηξη του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους τις τελευταίες δεκαετίες φέρνει τις κεντρικές τράπεζες σε δύσκολη θέση σήμερα.
Οι προσπάθειές τους να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό αντισταθμίζονται από την αυξανόμενη οικονομική πίεση. Ο μεγάλος απών, σε κάθε περίπτωση, είναι η κοινή λογική!