Skip to main content

«Η αυτοδυναμία, μοναδική προϋπόθεση αναπτυξιακής προοπτικής»

Κοινός τόπος το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική προοπτική για την οικονομία χωρίς πολιτική σταθερότητα.

Το πολιτικά σαφές αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου έδωσε ήδη ένα σημάδι αισιοδοξίας στην επενδυτική κοινότητα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η επιλογή του εκλογικού σώματος στην κατεύθυνση της αποδοχής του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, του πιο φιλοεπιχειρηματικού, φιλοεπενδυτικού αφηγήματος στη μεταπολίτευση, ήταν και ένα μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία έχει πλέον καλούς λόγους να τοποθετήσει στη χώρα κεφάλαια, τεχνολογία και τεχνογνωσία. Προοπτική, η οποία καλείται να επιβεβαιωθεί για τις αγορές με την επερχόμενη εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας μας, θα αποκλιμακώσει τα επιτόκια των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε λιγότερες δαπάνες από την πλευρά του δημοσίου, σε χαμηλότερες ανάγκες φορολογικών εσόδων, σε χώρο για υψηλότερες δαπάνες για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και αντίστοιχα σε αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Με τελικό αποτέλεσμα, περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα για πολίτες και επιχειρήσεις.

Επίσης, η θετική μεταβολή στο αξιόχρεο θα χαμηλώσει και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών τραπεζών. Έτσι θα μειωθεί το κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την ευκολότερη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Παράλληλα, θα μειωθούν τα επιτόκια των στεγαστικών, των προσωπικών και των καταναλωτικών δανείων, με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των νοικοκυριών.

Ακόμα, η Ελλάδα θα μπορεί να προσελκύσει νέες ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης με καλοπληρωμένες αποδοχές.

Το μόνο που φαίνεται πως καθυστερεί αυτή τη σειρά εξαιρετικά θετικών εξελίξεων που θα καταδεικνύει την αντιμετώπιση της Ελλάδας από τις αγορές ως μιας δημοσιονομικά κανονικής χώρας, είναι το ανεύθυνο παιχνίδι της απλής αναλογικής. Το πολιτικό καπρίτσιο που αποστέρησε από το να έχουμε την κυβέρνηση που ο λαός επέλεξε, ήδη από την 21η Μαΐου. Και που γι αυτό είναι παραπάνω από αναγκαία προϋπόθεση μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 25 Ιουνίου.

Αποτελεί κοινό τόπο το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει θετική προοπτική για την οικονομία χωρίς πολιτική σταθερότητα.

*Ο Φίλιππος Φόρτωμας είναι υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας