Skip to main content

Σε κίνηση

«Υψώνονται οι αντένες, όχι γιατί είναι ξένοι, αλλά γιατί είναι φτωχοί.

Φίλος των θετικών επιστημών, των απάνθρωπων, όπως ο ίδιος λέει χαριτολογώντας, σε αντιδιαστολή με τις αποκαλούμενες ανθρωπιστικές, ξεφλουδίζει το μεταναστευτικό, που ήταν πάντα εκρηκτικό.

«Υψώνονται οι αντένες, όχι γιατί είναι ξένοι, αλλά γιατί είναι φτωχοί. Στην ουσία, η “ασθένειά” τους είναι η φτώχεια».

«Κλεμμένο, από τον “Κοκκινογένη” του “αυτοκράτορα” Κουροσάβα».

«Οι έξυπνοι κλέβουν, αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό».

«Είναι δηλαδή μόνο οικονομικό; Δεν είναι και κοινωνικό, και γι’ αυτούς που έρχονται, και γι’ αυτούς που κατοικούν εδώ;»

«Αν καταφτάσουν, προφανώς όχι με μια καραβιά, 1.000 Πακιστανοί ή Αιγύπτιοι και αγοράσουν εξοχικές κατοικίες ή αδράξουν επενδυτικές ευκαιρίες, πόσοι θα ξινίσουν με τους κυρίους με τα ξένα ήθη και τις ενδυμασίες; Αυτοί δεν καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό, δεν αλλοιώνουν τον δημογραφικό χαρακτήρα της Ευρώπης, δεν χαλούν την αισθητική μας;»

«Απλουστευτικό. Ο Πακιστανός επιχειρηματίας -όπως ο Σαχζάντα Νταγούντ και ο γιος του, Σουλεμάν, που μπήκαν σε ένα υποβρύχιο για να δουν το ναυάγιο του Τιτανικού και τώρα αγνοούνταιδεν χάνει τα μέσα στα οποία βασίζεται η κοινωνική ύπαρξη, δηλαδή γη, σπίτι, πόλη, οικείοι, περιουσιακά στοιχεία. Δεν τον κυνηγά η πατρίδα, αυτός κυνηγά για την παρτίδα. Μετακινείται, γιατί το χρήμα κινείται. Ο συμπατριώτης του φεύγει, γιατί η πατρίδα του δεν τον αφήνει να μείνει. Δεν έχει τίποτε, παρά τη γυμνή ζωή του. Ακόμη και η πρώτη φουρνιά των πρώην απόκληρων είναι αρνητική σε νέες εισόδους».

«Αφήστε, λοιπόν, κάθε ελπίδα, εσείς που μπαίνετε στον χώρο του μεταναστευτικού; Ο γ.γ. του ΟΗΕ λέει ότι η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί και να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική». «Τα έχουμε ξανακούσει και τα έχουμε ξαναδεί. Θυμάσαι τι έγινε στη διάσκεψη του Εβιάν, στη Γαλλία, τον Ιούλιο του 1938, με εκπροσώπους 32 χωρών, για να συζητήσουν το πρόβλημα των Εβραίων προσφύγων; Όλα τα κράτη, εκτός από ένα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, επικαλέστηκαν την “οικονομική κρίση” ή προβλήματα “απορρόφησης” και “ενσωμάτωσης” ή “εθνικής ασφάλειας”, για να μην αναλάβουν δράση».

Βαριές ιστορίες, πληρώνονται ακριβά οι συμφωνίες, αυξάνονται οι καϊκτσήδες στις Μεσογείου τις γωνίες.