Ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρεί σε όρους γενικού δείκτη, αλλά ο δομικός συνεχίζει να δείχνει τα «δόντια» του: όχι μόνο δεν επιβραδύνεται αλλά επιταχύνθηκε ξανά τον Μάιο, σε επίπεδα άνω του 6%. Το ίδιο ισχύει και με τις τιμές στα τρόφιμα, που και αυτές ακολουθούν την ανιούσα.
Οι εκπρόσωποι της αγοράς αιτιολογούν την νέα αυτή επιτάχυνση στις ακριβές τιμές πρώτων υλών. Λένε πως πέρυσι, που ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να ανεβαίνει, οι επιχειρήσεις προσπάθησαν και απορρόφησαν σημαντικό μέρος της αύξησης, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο μείωσης της ζήτησης και απώλειας μεριδίου αγοράς και πως τώρα τα εν λόγω περιθώρια έχουν μηδενιστεί.
Βεβαίως, η Κομισιόν δίνει και μία άλλη εξήγηση: μιλά για υψηλότερα περιθώρια κέρδους που “φαίνονται” στα στοιχεία τζίρου των επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες.
Προφανώς τα κόστη είναι αυξημένα. Προφανώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες πίεσης όπως οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. Αλλά ένα είναι το μεγάλο ζήτημα: οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.
Κατά συνέπεια, παραμένει ο κίνδυνος να δούμε στην ελληνική αγορά με σημαντική καθυστέρηση και σε μικρότερο βαθμό τη μείωση στις τιμές στα τρόφιμα. Τούτο όμως δεν θα προκαλέσει μόνο πιέσεις στην ζήτηση και στην κατανάλωση, αλλά και στο τζίρο των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια στα έσοδα των κρατικών ταμείων.
Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό να ληφθούν – από όλες τις πλευρές – οι σωστές αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Για να διασφαλισθεί η αποκλιμάκωση των τιμών αλλά και η κάλυψη της χώρας μας από ένα κακό σενάριο νέας διεθνούς πίεσης στο πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων.