Ασφαλώς και ο ρόλος ενός υπηρεσιακού υπουργού δεν είναι διακοσμητικός. Σίγουρα όμως δεν πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις κρίσιμες για το μέλλον του φορέα, που για μικρό χρονικό διάστημα έχει αναλάβει την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία του. Δεν μπορεί να ασκεί κυβερνητική πολιτική, γιατί δεν πρόκειται για υπουργό που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης.
Φαίνεται όμως ότι στο υπουργείο Εργασίας, τέτοιες λεπτομέρειες δεν τους αφορούν. Έσπευσε λοιπόν, η υπηρεσιακή υπουργός, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, να υπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία αναλαμβάνουν εργασία οι ιδιώτες γενικοί διευθυντές στον ΕΦΚΑ. Ως προς την κεντρική πολιτική επιλογή των ιδιωτών γενικών διευθυντών, η ευθύνη βαραίνει την προηγούμενη κυβέρνηση. Θεωρούμε εκ προοιμίου ότι όλοι επιλέχθηκαν με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που είχαν τεθεί. Όμως, εδώ έχουμε μία ωμή παρέμβαση επί της διαδικασίας, που προκαλεί απορία το γεγονός ότι προέρχεται από υπηρεσιακή υπουργό και τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα αν εμπίπτει επί της ουσίας, στις αρμοδιότητές της!
Ακόμα μεγαλύτερη απορία όμως προκαλεί το γεγονός ότι η σημερινή υπουργός είχε άμεση σχέση με τη διαδικασία επιλογής των ιδιωτών γενικών διευθυντών. Ειδικότερα, είχε οριστεί μέλος στην τριμελή επιτροπή που είχε επιφορτιστεί με τη διεξαγωγή των συνεντεύξεων, που προσμετρήθηκαν για να γίνει η τελική επιλογή των προσληφθέντων στις θέσεις των γενικών διευθυντών του ΕΦΚΑ. Δηλαδή, από τη μία συμμετείχε στη διαδικασία επιλογής των προσώπων και από την άλλη, συνυπόγραψε την ΚΥΑ για την πρόσληψή τους! Προφανώς και στις δύο περιπτώσεις, η παρουσία της κυρίας Παπαρρηγοπούλου ήταν καθόλα σύννομη. Εγείρονται όμως αμφιβολίες ως προς το ηθικόν του πράγματος.
Όλα αυτά, ενώ οι εργαζόμενοι του Φορέα έχουν στείλει στα δικαστήρια την υπόθεση με τις προσλήψεις ιδιωτών γενικών διευθυντών. Δεν είχε προλάβει να «στεγνώσει το μελάνι» από την ΚΥΑ και μόλις την περασμένη Παρασκευή, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) διεξήχθη η κρίσιμη δίκη, που καλείται να απαντήσει για τη νομιμότητα του εγχειρήματος. Περίεργο να μην αφήσει η σημερινή υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας τον αντικαταστάτη της, ο οποίος θα προκύψει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, εντός 15 – 20 ημερών, να αναλάβει την ευθύνη της υπογραφής της ΚΥΑ. Πολύ περίεργο…
Εμάς πάλι, μας έρχεται στο νου η παρομοίωση σχετικά με τον… Καίσαρα και τη γυναίκα του.
Σε κάθε περίπτωση, η στήλη που έχει ασκήσει ουκ ολίγες φορές σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας θα ευχηθεί ολόψυχα καλή επιτυχία στους νέους γενικούς διευθυντές που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους στον ΕΦΚΑ. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για τον κομβικό ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών αναρριχήθηκαν στην άτυπη επετηρίδα που δημιουργήθηκε, ελέω… συνεντεύξεων (για παράδειγμα από τη θέση Νο 11, στη θέση Νο 1), δεν σημαίνει ότι είναι ανεπαρκείς. Τουναντίον, θα κριθούν και εκείνοι εκ του αποτελέσματος. Άλλωστε δεν φταίνε οι ίδιοι για το γεγονός ότι επιλέχθηκαν να αναλάβουν επιτελικές θέσεις ευθύνης στον ΕΦΚΑ. Κάποιοι άλλοι έβαλαν την υπογραφή τους…