Η είδηση έσκασε με πάταγο και δεν την είχε προβλέψει κανείς. Ούτε οι ίδιοι επιτελείς της ΝΔ, που τοποθετούσαν τον πήχη στο αισιόδοξο σενάριο στο 37%, ή έστω κάποια λίγα δεκαδικά ψηφία παραπάνω. Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πρωτοφανής, απολύτως εντυπωσιακή και ολοκληρωτική. Ήταν πολιτικός σεισμός από κάθε άποψη!
Αυτό που ζήσαμε χθες βράδυ ωστόσο είχε δυο πρωτιές. Πρώτον με έναν «δύσκολο» εκλογικό νόμο που ευνοεί τη μεγάλη διασπορά των ψήφων, το κυβερνητικό κόμμα μετά από μια τετραετία γεμάτη αναποδιές και δυσκολίες, καταφέρνει να αυξήσει τη δύναμή του και επιβραβεύεται με εντυπωσιακό τρόπο. Η δεύτερη πρωτιά ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ούσα αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν κερδίζει τίποτα από τις αναποδιές που μεσολάβησαν για την κυβέρνηση, αλλά χάνει το 1/3 της εκλογικής της δύναμης. Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Συντριβή και πανωλεθρία για τον ΣΥΡΙΖΑ! Αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με συνολική απόρριψη της πρότασης του, γεγονός που πέφτει βαριά στους ώμους του Αλέξη Τσίπρα. Και ας μην βιαστούν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να χρεώσουν το αποτέλεσμα στον Γιώργο Κατρούγκαλο, γιατί ακούστηκε και αυτό ή στο φλερτ της τελευταίας στιγμής με την Χρυσή Αυγή. Όχι ότι δεν έκαναν και αυτά τη ζημιά τους, αλλά δεν χάνονται 12 μονάδες από την εκλογική δύναμη έτσι εύκολα και γρήγορα.
Γράφαμε και την περασμένη εβδομάδα για την αλληλουχία των επιλογών του Αλέξη Τσίπρα από την ΔΕΘ μέχρι σήμερα, που έμοιαζαν να «μην πατάνε πουθενά». Όλα αυτά τα περί συγκυβέρνησης, ακόμη και για τους λιγότερο μυημένους στην πολιτική, έμοιαζαν πρόχειρα και ερασιτεχνικά. Όπως επίσης η επιμονή στην αρνητική διαφήμιση για τη ΝΔ, η οποία γράφαμε πως μπορεί να γίνει παγίδα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι ίδιο και η εμμονή στην εικόνα μιας διαλυμένης χώρας και μιας καταρρακωμένης κοινωνίας που ήταν μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το θετικό κυβερνητικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα ήταν πολύ αδύναμο και ελάχιστα πειστικό. Το αίτημα της κοινωνίας για πολιτική σταθερότητα αγνοήθηκε. Η ρελάνς Μητσοτάκη για αντικειμενική κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων εξέθεσε τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε μια πειστική απάντηση, ενώ πολλούς τους παρέπεμψε στο περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με το οποίο υπήρχαν πολλά κοινά σημεία.
Όμως ακόμη και αυτά δεν αρκούν για να εξηγηθεί η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να προσθέσουμε κάποιες ακόμη αιτίες και αναφέρονται απευθείας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν το κύρος του Αλέξη Τσίπρα, που είχε τρωθεί στη διάρκεια της τετραετούς διακυβέρνησης. Τα γλωσσικά και εννοιολογικά λάθη, αλλά και οι «γκάφες» του, που δεν επιτρέπονται για έναν πρωθυπουργό, έχουν γκριζάρει την εικόνα του. Έχει γεμίσει το διαδίκτυο με χιουμοριστικά βίντεο, τα οποία έχουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες views, με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα.
Ήταν το λάθος του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει την απευθείας σύγκρουση και σύγκριση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήταν προφανές πως στο ένας προς έναν, ο Αλέξης Τσίπρας έχανε κατά κράτος κάτι που το «φώναζαν» όλες οι δημοσκοπήσεις. Επίσης ήταν μεγάλο λάθος η στοχοποίηση του Μητσοτάκη από τον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όχι πάντα με τη θεσμική ιδιότητα του Πρωθυπουργού, αλλά ως πρόσωπο, βάζοντας πολλές φορές στο κάδρο και την οικογένειά του. Δεν αρέσουν αυτά στην κοινωνία, ιδίως στο βαθμό που είναι μέρος μιας διχαστικής πολιτικής! Λάθος μέγα για τον ίδιο λόγο η επιστροφή Πολάκη στα ψηφοδέλτια.
Όμως εκεί που οι ευθύνες Τσίπρα είναι ακόμη μεγαλύτερες, είναι στις επιλογές των προσώπων. Επέλεξε για παράδειγμα ως γραμματέα του κόμματος μια άπειρη και αδύναμη πολιτικά προσωπικότητα, την συμπαθέστατη κατά τα λοιπά Ράνια Σβίγκου, που ήταν προφανές πως δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει με αξιώσεις το δεύτερο στην τάξη κομματικό αξίωμα. Το ίδιο ισχύει για την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, μεταγραφή της τελευταίας στιγμής. Με μηδενική πολιτική εμπειρία, σε μια θέση που αυτό αποτελεί η ελάχιστη προϋπόθεση, όχι μόνο δεν βοήθησε, αλλά υποβάθμισε την εικόνα του κόμματος. Και αυτό σε έναν πολιτικό φορέα στον οποίο υπάρχουν πολλές δυνατές, λαμπερές και προβεβλημένες προσωπικότητες που θα εξυπηρετούσαν με επάρκεια θέσεις ευθύνης.
Προσθέστε διάφορες παρωχημένες πολιτικά προσωπικότητες του τύπου Στέφανος Τζουμάκας ή Βαγγέλης Αντώναρος που υιοθετήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και προβλήθηκαν ως διεύρυνση (αν είναι δυνατόν) του ΣΥΡΙΖΑ στους όμορους πολιτικούς χώρους. Και βέβαια η ρετσινιά του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου δεν ξεχνιέται τόσο εύκολα.
Παρόλα αυτά, δεν θα αλλάξει τίποτα. Θυμηθείτε το! Όσο απογοητευτικά να είναι τα αποτελέσματα και στις επόμενες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, δεν αναμένεται να αναλάβει τις ευθύνες του και να αφήσει τη θέση του Προέδρου ο Αλέξης Τσίπρας.