«Άριστον υγιαίνειν, δεύτερον δε κάλλος, τρίτο δε πλούτος», έλεγε στους διαλόγους του ο Πλάτωνας-Το καλύτερο πράγμα είναι η υγεία, μετά η ομορφιά και τελευταίο το χρήμα. Οι νεώτεροι Έλληνες απλούστευσαν κατά πολύ τη ρήση του μεγάλου φιλόσοφου, λέγοντας απλά: Την υγειά μας να έχουμε και μετά όλα τα άλλα,και η ομορφιά κι ο πλούτος!
Ήρθε όμως η ετήσια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την «Κατάσταση Υγείας, χρήση υπηρεσιών Υγείας και τους παράγοντες που επηρεάζουν την Υγεία» για τον πληθυσμό ηλικίας 16 ετών και άνω, για να σημάνει συναγερμό Και να δείξει ότι η υγεία έχει άμεση σχέση με τον «πλούτο»:
-Το 66,8% των πολιτών άνω των 16 ετών που χρειάστηκαν ιατρική εξέταση ή θεραπεία, δεν την έλαβε, καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.
-Το 77,2% από αυτούς που έχουν ανάγκη για οδοντιατρική φροντίδα, δεν πηγαίνουν στον οδοντίατρο, επίσης για οικονομικούς λόγους. Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί την τελευταία πενταετία.
Πίσω από τους δραματικούς αυτούς αριθμούς, κρύβεται δυστυχώς μια μεγάλη αλήθεια: η δημόσια και δωρεάν υγεία, πρακτικά είναι στα λόγια.
Ειδικά μετά την πανδημία η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι χαοτική. Πλήρη διάλυση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Το βλέπουν όλοι όσοι βρεθούν στην ανάγκη να καταφύγουν σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.
Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν «υπερηφάνεια» για τη διαχείριση της πανδημίας, όμως μια πρόσφατη έρευνα της Kapa Research, μόνο το 10% έχει θετική άποψη για όσα έγιναν στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που το 67% των ερωτηθέντων, το πρώτο πράγμα που ζητούν από την επόμενη κυβέρνηση είναι να βελτιώσει τη Δημόσια Υγεία. Ακολουθεί με 54% η αύξηση στους μισθούς και τις συντάξεις, με 43% η βελτίωση στον τομέα της Εκπαίδευσης, ενώ το 42% ζητά μείωση στους φόρους. Τα θέματα «πλούτου», όπως έλεγε ο Πλάτωνας, γιατί και η Παιδεία πλούτο παράγει.
Όσο για την «ομορφιά», που λέει ο μεγάλος φιλόσοφος; Θα δανειστώ μια φράση του Δημόκριτου: «Σώματος κάλλος ζωώδες ήν μη νους υπή»-Η σωματική ομορφιά δεν λέει τίποτα, αν δεν υπάρχει μυαλό. Και φυσικά «μυαλό αναζητείται και σε αυτές τις εκλογές».