Τι βλέπουν οι μετεωρολόγοι; Μήπως να κοπιάσουν αστρολόγοι; Σίγουρα, θα χρειαστούν καρδιολόγοι και ψυχολόγοι. Στα ντουζένια τους οι εκλογολόγοι.
Ποιοι στις μαγιάτικες κάλπες θα πάρουν τα ηνία στην Τουρκία; Εκδίδονται στην Ελλάδα οδηγοί αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας. Όταν τους διαβάζεις είναι σαν να έχεις το κεφάλι στον φούρνο και τα πόδια στο χιόνι.
«Ο Ερντογάν μάς συμφέρει» στο ένα σεντόνι, ο Κεμάλ, σε άλλο, με κλάδο ελαίας ζυγώνει. Σενάρια, που έχουν όρια, αφού στηρίζονται σε υποθέσεις και εικαζόμενες προθέσεις και διαθέσεις.
Άλλοι, πιο συγκρατημένοι, θα προτιμούσαν να απαντήσουν με μια από τις γνωστές ατάκες του πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ: «Πρόκειται για μια από τις πολλές άγνωστες παραμέτρους που αγνοούμε»!
Δεν αγνοούμε, αλλά μάλλον υποτιμούμε ότι στις 14 Μαΐου στήνονται στην Τουρκία ταυτόχρονα δύο κάλπες. Η προεδρική εκλογή είναι σε δύο γύρους, με τον δεύτερο, αν χρειαστεί, στις 28 Μαΐου, ενώ για τη Βουλή όλα τελειώνουν την Κυριακή.
Η συμμαχία έξι κομμάτων υπόσχεται, σε περίπτωση νίκης, πως θα εγκαταλειφθεί το προεδρικό σύστημα, που θεσπίστηκε το 2018, και ότι θα υπάρξει ξανά αυστηρός διαχωρισμός των εξουσιών. Καλή επιτυχία, καθώς για την επιστροφή σε σύστημα κοινοβουλευτικό θα απαιτηθεί συνταγματική αναθεώρηση «της πλειοψηφίας τριών πέμπτων».
Ο πρόεδρος τώρα είναι ισχυρότερος από τη Βουλή. Αλλά, αν το κόμμα που στηρίζει/στηρίζεται ο πρόεδρος δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το καθεστώς του δεν θα είναι ασταθές; Διαβάζω και για άλλες μεταβλητές, όπως νοθεία σε κάποιο βαθμό και βία, ενώ βγήκαν απ’ τις ντουλάπες, ενώ ήδη έχουν ψηφίσει οι απόδημοι, και ροζ πυροβολεία.
Στην πολιτική και την Ιστορία, έλεγε ο Καστοριάδης, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σοβαρή πρόβλεψη, επικαλούμενος το άρθρο του Βιανσόν-Ποντέ στη «Μonde», παραμονές του Μάη του ’68, με τίτλο «Η Γαλλία πλήττει». Mάλλον, έπληττε σε τέτοιο βαθμό, ώστε μερικές εβδομάδες αργότερα να εκραγεί.
Τα σκάγια, όμως, περιορίστηκαν εκεί. Στην Τουρκία, που δεν πλήττει, θα πάρει μέρες να καταλάβουμε τι θα συμβεί.