Skip to main content

Η συνεργασία θα δώσει τη λύση

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, οι πολίτες τάσσονται στην πλειονότητά τους υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας.

Ένα διαφορετικό debate πραγματοποιήθηκε χθες, λίγες ώρες νωρίτερα από το κανονικό των «έξι», στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά και μπροστά σε σημαντικούς παράγοντες του κόσμου της Ναυτιλίας. Το θέμα ήταν οι επερχόμενες Εθνικές Εκλογές και οι προκλήσεις της νέας Κυβέρνησης με καλεσμένους τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένο και τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Πικραμένος επέμεινε στη λογική της αυτοδυναμίας ως λύση στα προβλήματα της χώρας, σε αντίθεση με τον Ευ. Βενιζέλο, που τόνισε ότι μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -των τριών πρώτων κομμάτων, τα οποία μπορούμε να ονομάσουμε φιλοευρωπαϊκά- ο βαθμός συμφωνίας μεταξύ τους είναι μεγαλύτερος από τις διαφωνίες.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε μάλιστα με έμφαση ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά ίσως και οι περισσότεροι, που προτιμούν μία κυβέρνηση συνεργασίας. «Μια κυβέρνηση συνεργασίας θα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και συναίνεση και ίσως τελικά είναι καλύτερη για να διαχειριστεί τις ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, την επόμενη  τετραετία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ποιος μπορεί να συνεργαστεί με ποιόν, μετά τις κάλπες, δεν απαντήθηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σημείωσε όμως με έμφαση πως αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποσπάσουν πολύ καλά ποσοστά και μπορούν να συγκροτήσουν  κυβέρνηση συνεργασίας βάσει εδρών, θα είναι πιο δύσκολο να παρακαμφθεί. Και τα δύο κόμματα θα βρεθούν σε πιο δύσκολη θέση γιατί θα αυξηθούν οι πιέσεις για να συνεργαστούν . Κάτι που μάλλον δεν θα θέλει, κυρίως η ΝΔ, που θα θέλει να πάμε σε δεύτερες εκλογές για να αποσπάσει την αυτοδυναμία.

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο  debate των έξι, στάθηκε επίσης μετ` επιτάσεως στο θέμα της συνεργασίας, έστω και υπό διαφορετικό πρίσμα. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη «Ενότητας» των προοδευτικών δυνάμεων. «Οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν συνθήματα που η ζωή τα κάνει επίκαιρα», είπε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε μάλιστα ότι συμφωνεί  τον Νίκο Ανδρουλάκη, να γίνονται οι προσλήψεις στο δημόσιο δίχως κομματικά κριτήρια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος επίσης στον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που μπορεί να σώσει τον λαό είναι η ενότητα». Παραφράζοντας δηλαδή το σύνθημα του ΚΚΕ :«Ο λαός σώζει τον λαό».

Τα κόμματα της ελάσσονος «προοδευτικής» αντιπολίτευσης, ακολούθησαν φυσικά την τακτική του διμέτωπου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πολύ λογικό άλλωστε, πριν τις εκλογές, καθώς όλα απευθύνονται περίπου στο ίδιο ακροατήριο.

Αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις πάντως, οι πολίτες τάσσονται στην πλειονότητά τους υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Γερμανός καθηγητής Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, Χάνο Σάουερ, λέει ότι «η συνεργασία είναι αυτή που έχει διαμορφώσει την ανθρώπινη ηθική…Η πόλωση είναι ένα σε μεγάλο βαθμό συναισθηματικό φαινόμενο. Φτάνουμε να μισούμε τους άλλους, παρόλο που υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν, απ’ όσα μας χωρίζουν».

Την απάντηση θα δώσουν βέβαια, μόνο οι ίδιοι οι ψηφοφόροι. Κοντός ψαλμός…