Να παρακολουθήσω ή να μην παρακολουθήσω απόψε το βράδυ το ντιμπέιτ; Η απάντηση είναι χωρίς αμφιβολία ναι! Ίσως και να είναι η μία και μοναδική ευκαιρία να ζωντανέψει λίγο η πιο βαρετή προεκλογική περίοδος.
Αρκεί να μην είστε σε αυτούς που περιμένουν απόψε το βράδυ «να χυθεί αίμα στην αρένα», καθώς τίποτα τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Όμως ακόμη και έτσι η ταυτόχρονη παρουσία όλων, η πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση, δεν μπορεί παρά να έχει ενδιαφέρον.
Το ξέρω είναι ίσως βαρετό για τους περισσότερους να περιμένουν να ολοκληρωθεί ο κύκλος, ακούγοντας ενδιάμεσα τοποθετήσεις με περιορισμένο ενδιαφέρον από τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων, μέχρι να έλθει η σειρά να πάρουν το λόγο οι πολιτικοί που πρωταγωνιστούν. Δηλαδή οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων.
Η βασικότερη επιδίωξη καθενός από τους συμμετέχοντες είναι να μην γίνει το λάθος. Να μην ειπωθεί κάτι που δεν πρέπει και στοιχίσει στην εικόνα του αρχηγού και κατ’ επέκταση στο κόμμα! Μην ξεχνάτε πως στην Ελλάδα τα κόμματα είναι προσωποπαγή, είναι τα κόμματα των αρχηγών τους!
Για το λόγο αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν προπονηθεί εντατικά τα προηγούμενα 24ωρα, ώστε να είναι καλά διαβασμένοι. Τα επιτελεία τους, ετοιμάζουν θεματικές λίστες με όλες τις ερωτήσεις που είναι πιθανόν να τους απευθυνθούν και με όλα τα SOS, όπως λέγαμε στο σχολείο, που μπορούσαν να τεθούν στις τοποθετήσεις των άλλων αρχηγών. Κάτι παρόμοιο με αυτό που γίνεται και στην συνέντευξή τύπου των αρχηγών στη ΔΕΘ. Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να καλύψουν το σύνολο της θεματολογίας, τις ενδεχόμενες επιθέσεις των αντιπάλων και γενικότερα τις κακοτοπιές.
Άλλωστε πρόκειται για μια ελεγχόμενη διαδικασία, καθώς στην Ελλάδα τα κόμματα βάζουν τους κανόνες και όχι οι δημοσιογράφοι όπως θα έπρεπε να συμβαίνει. Για να καταλάβετε πόσο τα κόμματα θέλουν το ντιμπέιτ στα μέτρα τους, έχει κατά καιρούς τεθεί το αίτημα να επιλέγουν αυτά και τους δημοσιογράφους, ή τουλάχιστον να τους εγκρίνουν!
Ανήκω σε αυτούς που εκτιμούν πως η ψήφος στις εκλογές της 21ης Μαΐου έχει παγιωθεί, εκτός δραματικού απροόπτου. Ότι ήταν να πάρουν τα κόμματα το έχουν πάρει. Στην Ελλάδα με τον τρόπο που γίνεται το ντιμπέιτ, είναι σχεδόν απίθανο να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών και να μεταβάλει τις ισορροπίες.
Δεν παύει όμως να έχει ενδιαφέρον η διαχείριση που θα κάνει ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες. Αλλιώς διαχειρίζεσαι μια αντιπαράθεση από τη θέση του ισχυρού, αυτού που προηγείται και αλλιώς από τη θέση του δεύτερου που διεκδικεί την πρωτιά. Ίσως σε αυτή την περίπτωση για κάποιους από τους συμμετέχοντες η έννοια του ντιμπέιτ να είναι «μάχη μέχρις εσχάτων». Κάτι που μπορεί να αποφέρει κέρδη, αλλά μπορεί και ζημιές. Είναι στην κόψη του ξυραφιού.
Εξ’ ου και στην Ελληνική γλώσσα η έννοια του ντιμπέιτ έχει μεταφερθεί ως τηλεμαχία, παρότι σε όλα τα λεξικά περιγράφεται ως «διάλογος», «δημόσια συζήτηση», «αντιπαράθεση», «ανταλλαγή επιχειρημάτων».
Σίγουρα απόψε το βράδυ δεν θα γίνουμε σοφότεροι καθώς προέχει η δημιουργία εντυπώσεων. Όμως ακόμη και έτσι αν θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους πολίτες αξίζει να το παρακολουθήσουμε και να κρίνουμε τους συμμετέχοντες ή αν θέλετε να επιβεβαιώσει ο καθένας από εμάς την ορθότητα της επιλογής του στην κάλπη της 21ης Μαΐου.