Είναι γνωστό ότι η ιστορία κύκλους κάνει, όμως στην περίπτωση των τραπεζών οι κύκλοι κρίσεων είναι είτε… αργόσυρτοι είτε τακτικότεροι του αναμενομένου, με τις περιφερειακές τράπεζες να διατηρούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ΗΠΑ.
Μετά τις περιπέτειες των Silicon Valley Bank, Signature Bank, Silvergate Capital και First Republic, ακολουθεί η περίπτωση της PacWest που προκαλεί νέες αναταράξεις στις αγορές και, κυρίως, διαμορφώνει κλίμα αμηχανίας, καθότι ουδείς είναι σε θέση να εγγυηθεί το πότε θα λάβει τέλος το κύμα των καταρρεύσεων.
Πολύ δε περισσότερο όταν μόλις προχθές στις ΗΠΑ η fed ανακοίνωσε τη δέκατη σε σειρά αύξηση επιτοκίων, που όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε εκ νέου πλήγμα στις αγορές μετοχών και ανησυχίες σε επενδυτές και τραπεζικά στελέχη.
Σύμφωνα πάντως με την επίσημη… γραμμή, η όλη κατάσταση δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία γι’ αυτό ίσως, χθες, και η ΕΚΤ προχώρησε σε μια ακόμη επιτοκιακή αύξηση, που πιθανότατα να μην είναι η τελευταία.
Πάντως, τα χρηματιστήρια αντιδρούν αρνητικά και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη (πλην του ελληνικού, που φαίνεται να… βρίσκεται στον δικό του κόσμο), με τις τράπεζες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ οι πιέσεις ασκούνται πέραν των μετοχών και στα χαρτοφυλάκια καταθέσεων.
Οι επενδυτές διερωτώνται ποια περιφερειακή τράπεζα θα αφορά η επόμενη ανακοίνωση, απευχόμενοι να υπάρξουν συνέπειες στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στο μεταξύ, τα επιτόκια ανεβαίνουν, οι δανειοδοτήσεις συρρικνώνονται, οι καταθέσεις μειώνονται, το κλίμα αβεβαιότητας διογκώνεται και οι φόβοι ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να πληγεί από μια νέα ύφεση μεγαλώνουν.
Τα προβλήματα ανακυκλώνονται… έως πότε και με τι ρίσκο;