Η πρόσφατη εκλογική άνοδος του KPÖ Plus στην πόλη Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, καθώς έφτασε στις 11,66% ποσοστιαίες μονάδες από 0,4% που είχε στις προηγούμενες εκλογές, προκάλεσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των ανταγωνιστικών κόμματων της εν λόγω χώρας, αλλά κυρίως την προσοχή των ειδικών επιστημόνων που μελετούν τα φαινόμενα εκλογικής και πολιτικής συμπεριφοράς κάνοντας λόγο για το (φαινόμενο Σάλτσμπουργκ).
Αν προστρέξει κανείς στο πολιτικό προφίλ και την πολιτική συμπεριφορά του νεαρού αυτοαποκαλούμενου κομμουνιστή, Kay-Michael Dankl (Κέι Μίχαελ Ντανκλ), ηγετικό στέλεχος του KPÖ Plus, θα διαπιστώσει μια στρατηγική επικεντρωμένη στην ανάδειξη και άμεση λύση των τοπικών ζητημάτων της πόλης του. Το KPÖ Plus του Σάλτσμπουργκ, επέλεξε μια σχεδόν μονοθεματική εκστρατεία αναφορικά με το σημαντικό πρόβλημα της στέγασης στην πόλη, ενώ παράλληλα, η ομάδα του, προέβαινε σε λύσεις πρακτικών ζητημάτων όπως, η πόρτα – πόρτα ενημέρωση των πολιτών και πρακτική βοήθεια στη συμπλήρωση εγγράφων σχετικά με κοινωνικά επιδόματα, παρείχαν ακόμα και άμεση υποστήριξη μέσω των δικών τους εκστρατειών – με χρήματα που ο Kay-Michael Dankl δωρίζει εθελοντικά από την αμοιβή του, ως δημοτικός σύμβουλος του Σάλτσμπουργκ από το 2019.
Η εν λόγω στρατηγική που ακολούθησε το KPÖ Plus, να διαγνώσει ορθά και να καταπιαστεί αποκλειστικά με ζητήματα που άπτονται βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητας επιδιώκοντας άμεση λύση για αυτά, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός σημαντικού τοπικού δικτύου υποστηρικτών που μεταφράστηκε στην ιστορική για τα χρονικά του, αύξηση των εκλογικών αποτελεσμάτων του.
Ενδεχομένως, να χαρακτηρίζονταν ανορθολογικό μεθοδολογικά και επιπολαιότητα μια προσπάθεια να μεταφέρουμε τα πολιτικά συμπεράσματα, που απορρέουν από την αποτελεσματική εκλογική στρατηγική σε μια πόλη της Αυστρίας στην Χώρα μας.
Ωστόσο, η πρόσφατη πολιτική έρευνα (συλλογή των δεδομένων 12-18 Απριλίου 2023) που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ΕΝΑ), σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata, η οποία παρουσιάστηκε στο θεματικό τραπέζι που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Δημοκρατία, θεσμοί & πολιτική εμπιστοσύνη: Διαγενεακές τάσεις στην Ελλάδα», στις 26 Απριλίου 2023, καταγράφει μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών ευρημάτων δυο αξιοπρόσεκτες τάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω έρευνα στο κύριο συμπέρασμά της, καταγράφει αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών να συμμετάσχουν στα κοινά ή σε δραστηριότητες που αφορούν την πολιτική με διάφορες μορφές, αφού σύμφωνα με την έρευνα, αυξημένο ενδιαφέρον για την πολιτική εκφράζει το 88% («πολύ» και «αρκετά») έναντι 11% του οποίο το ενδιαφέρον κυμαίνεται από «λίγο» έως «καθόλου».
Στο μεταξύ, παρουσιάζονται και δυο ακόμη σημαντικά ευρήματα που αφορούν στους τομείς της συμμετοχικής δράσεις των πολιτών, που πλειοψηφικά αφορούν δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα, ως προς τη συμμετοχή σε δράσεις και μορφές κινητοποιήσεων, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μία δράση που σχετίζεται με τη γειτονιά/την περιοχή στην οποία ζουν (71%) ή με τη συμμετοχή σε ψηφιακή διαμαρτυρία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (54%) σε σχέση με ενδεχόμενη συμμετοχή σε κάποια διαδήλωση (40%).
Αξιοσημείωτο παραμένει και το εύρημα που καταγράφει η έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Prorata, στο ερώτημα «αν ήταν στο χέρι σας να αλλάξει μόνο ένα στην πολιτική», το 36% απαντά τη «δημιουργία νέων αμεσοδημοκρατικών θεσμών».
Συμπερασματικά, θα υποστήριζε κανείς, πως διαμορφώνεται μια τάση, όπου η αύξηση της συμμετοχικής δράσης των πολιτών, επικεντρώνεται κυρίως σε ζητήματα που αφορούν το άμεσο περιβάλλον τους και τη βελτίωση της καθημερινότητά τους, διεκδικώντας άμεση λύση.
Θα ήταν άλλωστε εθελοτυφλία να παραβλέψει κάνεις πως η δημιουργία αμεσοδημοκρατικών θεσμών, που δηλώνει στην εν λόγω έρευνα αξιοσέβαστο ποσοστό ερωτηθέντων, συνδέεται και με την αναγκαιότητα για άμεση και αποτελεσματική λύση ζητημάτων της καθημερινότητας…
*Η Βάσω Μουρελά είναι Πολιτικός Επιστήμονας