Skip to main content

Η Νεφελοκοκκυγία θα εξαφανιστεί στις 22 Μαΐου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Δεν πάει τίποτα καλά στην πατρίδα. Μπορεί να γεύεται τα αγαθά της εικονικής πραγματικότητας μιας ακραία πλαστής προεκλογικής ευημερίας, ωστόσο τα γνωστά προβλήματα διοίκησης, υγείας, παιδείας και οικονομικής ανισότητας έχουν βαθιά πληγώσει τον κοινωνικό ιστό.

Ο Απόλλωνας να τους φωτίσει, όλους όσους βρέθηκαν αυτές τις μέρες στις υπόρροιες του ιερού όρους του, στους Δελφούς, και κυρίως όσους κυβερνούν από το προσκήνιο ή το παρασκήνιο. Διότι ως θεός του φωτός, της μαντικής τέχνης, της ηθικής τάξης και της λογικής, μπορεί να επηρεάσει με τη σοφία του για να βρει ο τόπος το δρόμο προς το αύριο της σύνεσης και της προκοπής. Αρκεί να τον ακούσουν και να μην ερμηνεύσει ο καθένας κατά το δοκούν τους χρησμούς του.

Δεν πάει τίποτα καλά στην πατρίδα. Μπορεί να γεύεται τα αγαθά της εικονικής πραγματικότητας μιας ακραία πλαστής προεκλογικής ευημερίας, ωστόσο τα γνωστά προβλήματα διοίκησης, υγείας, παιδείας και οικονομικής ανισότητας έχουν βαθιά πληγώσει τον κοινωνικό ιστό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η χώρας μας κατατάχθηκε και φέτος στην 58η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας, με την Ουγγαρία, τη Βραζιλία, τη Μαλαισία, το Ουζμπεκιστάν και το Ελ Σαλβαντόρ να την ξεπερνούν και να παραμένει μακριά από τη Φιλανδία, που σταθερά βρίσκεται στην πρώτη θέση και τη Δανία να την ακολουθεί από κοντά στη δεύτερη.

Τι θα γίνει; Θα μεταμορφωθεί κάποτε η χώρα σε «Δανία του Νότου», όπως είχε υποσχεθεί κάποτε φέρελπις πολιτικός ηγέτης, ο οποίος στη συνέχεια την παρέδωσε στις ορέξεις του ΔΝΤ και της τρόικας; Ή θα δηλώνει ευτυχισμένη με τη διανομή κουπονιών αναξιοπρέπειας; Μάλλον έχει μακρύ δρόμο ακόμα. Αν τον βρει ποτέ.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο έκτοτε διαπερνά οριζόντια και κάθετα την κοινωνία. Το πρόβλημα της αξιοπιστίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, που το εκλογικό σώμα δεν δείχνει σαφώς τις προθέσεις του για την εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου κι ας λένε οι δημοσκοπήσεις ό,τι θέλουν. Στην καλύτερη περίπτωση άλλοι έχουν επιλέξει στη συνείδησή τους τον καλύτερο (ή έστω αναζητούν ακόμα με κόπο), όμως στη χειρότερη υπάρχουν ανησυχητικά πολλοί, που εγκλωβισμένοι στην αυτοχειρία της λογικής «όλοι ίδιοι είναι», προσανατολίζονται στην επιλογή της αδιαφορίας.

Συνυπεύθυνοι στη διαμόρφωση της σημερινής εικόνας είναι και οι συνάδελφοι της αποκαλούμενης ελεύθερης τηλεόρασης (και άλλων βεβαίως μέσων), οι οποίοι με την άτυπη κιόλας έναρξη της προεκλογικής περιόδου ξέχασαν τα χρόνια και βασανιστικά προβλήματα, που έχουν γονατίσει τον τόπο, και διαχειρίζονται την καθημερινότητα του πολίτη σα να ζουν στην ουτοπική Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη. Δεν είναι καθόλου περίεργο που η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση της διεθνούς κατάταξης στην ελευθερία του Τύπου, κάτω από το Μπουρούντι και τη Μογγολία. Έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης στην υποταγή των μέσων ενημέρωσης στις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις ή τις θελήσεις ορισμένων ολιγαρχών.

Για την ανησυχητική στασιμότητα στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το βόλεμα της ηγεσίας της ΕΕ στα οικονομικά τερτίπια των ισχυρών του Βορρά μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακαδημαϊκός Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά η προειδοποίηση «κάθε εφησυχασμός και πολύ περισσότερο συμβιβασμός με τη σημερινή δυσοίωνη κατάσταση είναι ανεπίτρεπτος» που απηύθυνε, έχει κι άλλους αποδέκτες: αυτούς που διαχειρίζονται το «ελληνικό» οικονομικό και πολιτικό μοντέλο.

Είναι οι ίδιοι με εκείνους που οικοδομούν το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, για το οποίο επίσης μίλησε ο πρώην πρόεδρος αλλά το κρατάνε ακόμα κρυφό. Θα αρχίσει να χαράζει μετά τις εκλογές του Μαΐου- και στις δυο χώρες. Μέρος της καθημερινότητάς μας θα καταστεί η όποια συμφωνία και θα καθορίσει πολλά για το μέλλον των παιδιών μας.