Ο διάσημος καθηγητής, γλωσσολόγος πολιτικός αναλυτής και ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι με αφορμή και την Εργατική Πρωτομαγιά, κλήθηκε να μιλήσει σε μια εκδήλωση Q&A στο Πανεπιστήμιο Λεχάι, στην Πενσυλβάνια.
Όταν ρωτήθηκε τι πιστεύει για την άνοδο της ακροδεξιάς στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ σήμερα, ο Τσόμσκι επισήμανε ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα αμερικανικό, αλλά για ένα διεθνές φαινόμενο. Αναφέρθηκε στην αυξανόμενη δημοτικότητα των ακροδεξιών σε όλο τον κόσμο από τον Νάιτζελ Φάραντζ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μαρίν ΛεΠέν στη Γαλλία έως το Κόμμα AFD στη Γερμανία, τον Μπολσονάρου στη Βραζιλία, τον Ορμπαν στην Ουγγαρία και τους θρησκευτικούς εθνικιστές στο Ισραήλ.
Ο Τσόμσκι θεωρεί ότι ενώ κάθε χώρα έχει τη δική της «μοναδική γεύση» ακροδεξιού εθνικισμού, ο ανερχόμενος εξτρεμισμός συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Τόνισε τον ρόλο του νεοφιλελευθερισμού ως δύναμης που τροφοδοτεί την ακροδεξιά, αυταρχική και φασιστική πολιτική. Επισήμανε την αυξανόμενη ανισότητα και την ανασφάλεια των εργαζομένων σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία 40 με 45 χρόνια, κάνοντας λόγο για έναν «άγριο ταξικό πόλεμο» που διεξάγεται για λογαριασμό των ελίτ, και εναντίον της μεγάλης πλειοψηφίας.
Πενήντα τρισ. πρόσθετα κέρδη
Ο Τσόμσκι επικαλείται μια έκθεση της Rand Corporation, η οποία διαπιστώνει ότι οι επιχειρηματικές ελίτ των ΗΠΑ έχουν αποσπάσει πρόσθετο πλούτο ύψους 50 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, σε βάρος των εργαζομένων, της μεσαίας τάξης και των φτωχών Αμερικανών. Η έκθεση Rand κάνει λόγο για την δραματική αύξηση της οικονομικής ανισότητας από το 1975 έως το 2018, κατά την οποία η αύξηση του εισοδήματος και του πλούτου «δεν έχει κατανεμηθεί ομοιόμορφα».
Ο Τσόμσκι μίλησε για έναν ταξικό πόλεμο που «άνοιξε τις πόρτες για την καθαρή ληστεία του αμερικανικού κοινού» για λογαριασμό των ελίτ. Υποστήριξε ότι ο εντεινόμενος ταξικός πόλεμος είναι ένα τέλειο περιβάλλον για έναν αυταρχικό δημαγωγό να ανέλθει στην εξουσία, παίζοντας με τους φόβους και τις ανησυχίες ενός ολοένα και πιο ανασφαλούς πολίτη.Δημαγωγοί όπως ο Τραμπ, λένε στους υποστηρικτές τους ότι τους αγαπούν, ενώ τους μαχαιρώνουν πισώπλατα εντείνοντας περαιτέρω τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που τροφοδοτούν όχι μόνο την αυξανόμενη ανισότητα, αλλά και την παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση.
Έμποροι αμφιβολίας
Ο Τσόμσκι επισημαίνει την απίστευτη δύναμη της προπαγάνδας, κάνει λόγο για «έμπορους αμφιβολίας», που θολώνουν τα νερά του δημόσιου λόγου σχετικά με το αν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, αμβλύνοντας έτσι την πιθανή κυβερνητική δράση σε αυτήν την αυξανόμενη κρίση.
Η δημαγωγία τύπου Τραμπ, υποστηρίζει ο Τσόμσκι, είναι αποφασιστικής σημασίας για να κατευθύνει την προσοχή του κοινού μακριά από τον ταξικό πόλεμο που καθοδηγείται από την ελίτ. Ο Τσόμσκι μιλά για μια αυταρχική προσπάθεια της αμερικανικής δεξιάς να δαιμονοποιήσει οποιαδήποτε ομάδα με τεχνογνωσία που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ελίτ.
Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που άφησε ο Τσόμσκι στο κοινό του είναι ότι η άνοδος του εξτρεμισμού και της πλουτοκρατίας δεν είναι αναπόφευκτες. «Αν θέλουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία, πρέπει να οργανωθούμε και να αγωνιστούμε . Δεν θα πέσει μόνη της στην αγκαλιά μας. Τα κοινωνικά κινήματα έχουν δημιουργήσει αλλαγές στο παρελθόν, και μπορούν να το κάνουν ξανά. Αλλά είναι στο χέρι μας να κάνουμε αυτό το όνειρο πραγματικότητα», τόνισε.
Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που τέθηκαν στον Τσόμσκι κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων των μαθητών ήταν: «Τι βλέπετε να επιφυλάσσει το μέλλον καθώς οι εντάσεις αυξάνονται και ο ταξικός πόλεμος γίνεται πιο έντονος;» Εκείνος απάντησε: «Εξαρτάται από εσάς…. Εάν μόνο η μία πλευρά εμπλέκεται σε ταξικό πόλεμο, ξέρετε το αποτέλεσμα. Αν και οι δύο πλευρές είναι δεσμευμένες, είναι τελείως διαφορετικό».
Η βία δεν είναι απάντηση
Ένα δεύτερο σημαντικό μάθημα από την ομιλία του Τσόμσκι είναι ότι η βία δεν είναι η απάντηση στην καταπολέμηση της αυξανόμενης ανισότητας και της επίθεσης στη δημοκρατία. «Θα βοηθούσε η βία να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα; Δεν υπάρχει λόγος να το πιστεύουμε. Η καταφυγή στη βία είναι η μετάβαση στην αρένα όπου ο εχθρός έχει τη δύναμη.Δεν μπαίνεις στην αρένα όπου ο αντίπαλος είναι ισχυρός, αλλά στην αρένα όπου ο αντίπαλος είναι αδύναμος».
Ο Τσόμσκι συζήτησε πώς όσοι βρίσκονται στην πολιτική εξουσία χρησιμοποιούν τη βία που σχετίζεται με τις διαμαρτυρίες για να δικαιολογήσουν την αντίθεσή τους στα κοινωνικά κινήματα.
Ο Τσόμσκι αναφέρθηκε στη βία ως «δώρο στον εχθρό». Αντίθετα, η αλλαγή πρέπει να προέλθει από «ενεργό οργάνωση και ακτιβισμό». Οι εκστρατείες πολιτικής αντίστασης ήταν δύο φορές πιο επιτυχημένες από τις βίαιες εκστρατείες για την επίτευξη πολιτικής αλλαγής.