Ας κάνουμε μια… αναδρομή στο παρελθόν της σημερινής Κυβέρνησης.
Στις 5 Ιανουαρίου 2021 ο απερχόμενος τότε υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου του, έλεγε απευθυνόμενος στον διάδοχό του, Κωστή Χατζηδάκη: «Ο Π/Θ Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υπερήφανος γιατί στο τέλος του 2021, η κυβέρνησή του θα έχει ολοκληρώσει την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης, την ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ. Επίσης, θα είναι περήφανος καθώς στο τέλος του 2021 θα εξαλειφθεί και η μεγάλη παθογένεια των εκκρεμών συντάξεων. Από την στιγμή που οι νέες συντάξεις θα βγαίνουν ψηφιακά, θα αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων.»
Από τότε πέρασαν 27 μήνες: Στις 19 Απριλίου 2023, ο νυν υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση για τον ΕΦΚΑ δηλώνει τα εξής: «Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Σε περίπου 36 μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι δυο σχετικές συμβάσεις θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.»
Άρα, μάλλον ότι ήταν να έχει ολοκληρωθεί το 2021, τώρα προγραμματίζεται για να τελειώσει το… 2026! Για να μην είμαστε άδικοι, η ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ αποτελεί τον «κορμό» για να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του συνόλου του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών. Διερωτάται λοιπόν εύλογα ο δύσμοιρος πολίτης: Μα καλά, από το τέλος του 2021 έως και τον Απρίλιο του 2023, τι μεσολάβησε; Πάλι καθυστερήσεις; Πάλι ασκήσεις επί χάρτου;
Η απάντηση προκύπτει αβίαστα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του κ. Χατζηδάκη, τους τελευταίους 27 μήνες εκδόθηκαν 570.000 κύριες συντάξεις! Άρα, σχεδόν το 20% των συνταξιούχων της χώρας, έχουν λάβει κύρια σύνταξη, επί των ημερών Χατζηδάκη. Λαμπρά! Χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου. Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας παραδέχεται κάτι τέτοιο θα συμβεί τα επόμενα… τρία χρόνια. Άρα, ο κ. Χατζηδάκης πέτυχε το ακατόρθωτο: Χορήγησε τις εκκρεμείς συντάξεις, πριν φτιαχτεί το σύστημα για να απονέμονται ταχύτερα και χωρίς λάθη οι… εκκρεμείς συντάξεις! Είπαμε, βρισκόμαστε σε πασχαλινή περίοδο, γίνονται και θαύματα…
Βέβαια, ο κ. Χατζηδάκης σε άλλη περίοδο, έχει φροντίσει να παραδεχτεί ότι πράγματι γίνονται λάθη και με τις fast track απονομές των συντάξεων! Μόνο που η λέξη «λάθος» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό του και αντικαθίσταται από τη λέξη «απόκλιση». Μικρή σημασία έχει. Είναι όπως οι ληστείες στις Τράπεζες, που για κάποιους θεωρούνται… απαλλοτριώσεις! Ορίστε η επίσημη τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 13 Νοεμβρίου 2022 στην εφημερίδα «Καθημερινή»: «Μέσα από την διαδικασία fast track, 8 στις 10 συντάξεις εκδίδονται χωρίς καμία απολύτως απόκλιση ως προς τα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Για το υπόλοιπο 20% πράγματι παρατηρούνται ορισμένες, κατά βάσιν μικρές και πολύ μικρές αποκλίσεις, και γι’ αυτό εκείνες οι συντάξεις- όπως συνέβαινε παγίως σε τέτοιες περιπτώσεις- εκδίδονται με επιφύλαξη. Και αυτό προκειμένου να υπάρξει αμέσως διόρθωση. Όταν αυτές οι αποκλίσεις είναι μεγάλες, τότε οι υπάλληλοι τις εξετάζουν κατά προτεραιότητα και τις εξαλείφουν σε σύντομο χρόνο. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν σταδιακά τους επόμενους μήνες.»
Εμείς απλώς να προσθέσουμε ότι, 114.000 αντιστοιχούν στο 20% των 570.000 κύριων συντάξεων. Άρα, 114.000 απονομές συντάξεων, έχουν «μεγάλες, μικρές ή πολύ μικρές αποκλίσεις», όχι λάθη προς Θεού! Τώρα, αν αυτές οι αποκλίσεις είναι 100, 200, 300 ή 400 ευρώ το μήνα, πάλι αποκλίσεις είναι! Εμείς στους παθόντες συνιστούμε υπομονή: Εντός τριετίας ολοκληρώνεται η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου. Κάτι θα γίνει μέχρι τότε. Υπάρχει χώρος και για άλλα… θαύματα, ειδικά σε προεκλογική περίοδο!