Δεν είχε ποτέ πάρε δώσε με την δημόσια υγεία. Ένα καλό ασφαλιστικό συμβόλαιο του εξασφάλιζε οποτεδήποτε χρειάστηκε την πρόσβαση σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Γεγονός που τον έκανε να νιώθει ασφάλεια, ειδικά αυτή την περίοδο καθώς θεωρούσε το ΕΣΥ καταπονημένο μετά τον covid και εν πολλοίς απαξιωμένο στη συνείδησή του.
Ωστόσο όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε να διαχειριστεί ένα σύνθετο πρόβλημα υγείας, πριν προστρέξει σε κάποιο από τα ιδιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, έκανε τη σχετική έρευνα. Τι διαπίστωσε; Πως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα αναφοράς της Ευρώπης για το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, βρίσκεται στην Ελλάδα.
Πρόκειται για την Πανεπιστημιακή κλινική του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, η οποία θεωρείται από τις κορυφαίες στο είδος της, στελεχωμένη με σημαντικούς εξειδικευμένους επιστήμονες. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο όνομα του καθηγητή και Πρύτανη του ΕΚΠΑ Θάνου Δημόπουλου που είναι ο επικεφαλής της κλινικής και ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ειδικών στην Ευρώπη.
Θυμήθηκε μάλιστα μια πολύ πρόσφατη συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στην οποία χαρακτήριζε, μάλλον για τον ίδιο λόγο, «καταπληκτικούς τους γιατρούς του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα», όπως καταπληκτικό χαρακτήριζε και το ίδιο το Νοσοκομείο.
Μετά απ’ όλα αυτά η επιλογή του να αναζητήσει ιατρική βοήθεια από τη συγκεκριμένη δημόσια δομή υγείας ήταν μονόδρομος, όπως έλεγε. Και τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν, δικαίωσαν την επιλογή του και επιβεβαίωσαν όσα ως πληροφορίες είχε συλλέξει.
Ο ίδιος μιλούσε με θαυμασμό για το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό στην Πανεπιστημιακή κλινική του Αλεξάνδρα και για την οργάνωση που επικρατούσε. Καθημερινά περισσότεροι από 130 ασθενείς περίμεναν τη σειρά τους για τη θεραπεία που τους είχαν συστήσει οι γιατροί.
Με οργάνωση και τάξη εξυπηρετούνταν όλοι, χωρίς διαμαρτυρίες χωρίς κανείς να δυσανασχετεί, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Του έκανε μεγάλη εντύπωση και το συζητούσε συνεχώς, πως ο Πρύτανης, ήταν παρών καθημερινά στην κλινική, πολύ πριν τις 7 το πρωί, έδινε οδηγίες, ενημερωνόταν για τις θεραπείες των ασθενών, τους περισσότερους από τους οποίους γνώριζε προσωπικά και γενικά ήταν αυτό που λέμε «από πάνω».
Θυμήθηκε πως όταν χρειάστηκε για τρεις συνεχόμενες ημέρες να υποβληθεί σε μια απαιτητική θεραπεία, ο επικεφαλής του τμήματος ήταν στο νοσοκομείο δίπλα του από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα καθημερινά! Κάτι που δύσκολα θα συναντούσε αλλού. Η προσέγγιση στον ασθενή από γιατρούς και νοσηλευτές ήταν αυτό που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν φιλική και ανθρώπινη! Είχε τη δυνατότητα οποτεδήποτε υπήρξε ανάγκη, να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει με κάποιον από τους γιατρούς του.
Τελικά ήταν όλα ιδανικά; Όχι βέβαια. Μελανό σημείο η κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων του Αλεξάνδρα. Όπου είχαν δοθεί δωρεές από ιδιώτες η κατάσταση ήταν ικανοποιητική, αλλά αυτό αφορούσε ένα πολύ μικρό μέρος των εγκαταστάσεων. Το μεγαλύτερο μέρος του ηλικίας εβδομήντα χρόνων Αλεξάνδρα, ήταν αφημένο στην φθορά του χρόνου. Η τελευταία φορά που η πολιτεία μερίμνησε για την συντήρηση και την ανακαίνιση μέρους των εγκαταστάσεων, ήταν πριν 23 χρόνια! Από τότε τίποτα…
Θυμάμαι σχετικά πρόσφατα σε ημερίδα για την Υγεία, στην οποία συμμετείχε ο Πρωθυπουργός, τον καθηγητή Θάνο Δημόπουλο να θέτει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την απαιτητική ανάγκη της χρηματοδότησης της υγείας και της βελτίωση των υποδομών.
Είναι αλήθεια πως η πολιτεία αδικεί το έργο και την αφοσίωση των λειτουργών της υγείας. Και με τις αμοιβές που σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το έργο και την προσφορά αυτών των ανθρώπων, αλλά και με τις συνθήκες εργασίας, που η έλλειψη προσωπικού και το υποβαθμισμένο εργασιακό περιβάλλον τις κάνουν ακόμη πιο δύσκολες!
Η ανάγκη να στηριχτεί το ΕΣΥ είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι αμοιβές ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι εκτός πραγματικότητας χαμηλές. Οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό είναι τεράστιες. Η ανάγκη σοβαρής χρηματοδότησης για την συντήρηση των υποδομών, είναι εξαιρετικής σημασίας.
Μέχρι σήμερα, εξαιρουμένης της περιόδου του covid, κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το ΕΣΥ. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό στην προεκλογική περίοδο να ακούσουμε και να απαιτήσουμε την δέσμευση των κομμάτων, πως η υγεία θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα την επομένη των εκλογών!