Οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να γίνουν τόσο επικίνδυνοι όσο και αυτοί που οδηγούν το αυτοκίνητό τους δίχως να κοιτάζουν το ταχύμετρο. Το θέμα είναι να μη φθάσουμε σε ταχύτητες απαγορευτικές και ταυτόχρονα καταστροφικές….
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας ευθύνονται, πρώτον, για την εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα που μπορούν να αποβούν επιζήμια για τις οικονομίες και, δεύτερον, για την ύφεση που απειλεί να πλήξει τις μεγάλες οικονομίες από τα μέσα του 2023.
Οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κατάρρευση της προσφοράς χρήματος σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ και Βρετανία, σε μία ιδιαίτερα σημαντική ένδειξη ύφεσης και αποπληθωρισμού. Και τούτο, επειδή θεωρούν ότι η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός είναι συνάρτηση της ποσότητας του χρήματος που κυκλοφορεί και της ταχύτητας που αλλάζει χέρια. Αυτά τα μέτρα δείχνουν τώρα ύφεση.
Το ΔΝΤ κατέβασε τον πήχη για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας για υψηλή αβεβαιότητα και ρίσκα, καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα εντείνει τις πιέσεις που προέρχονται από τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.
Η τραπεζική αναστάτωση απειλεί να επιδεινώσει την προσφορά χρήματος, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα αποφεύγουν την ανάληψη κινδύνου και περιορίζουν τις πιστώσεις.
Όμως, η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων που είχε προηγηθεί προκαλεί δομικές αλλαγές στο χρηματοοικονομικό τοπίο, που γίνονται πολύ πιο βίαιες όταν υπάρχουν χρόνια κρυμμένα συμπτώματα.
Όλες αυτές οι «παθογένειες» έχουν βγει ξαφνικά στο φως, καθιστώντας πιθανά διάφορα σενάρια και δοκιμάζοντας τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε «μεταίχμιο», καθώς θα πρέπει να αποφασίσουν εάν τώρα είναι η σωστή στιγμή για να δώσουν σήμα αλλαγής πολιτικής. Όχι πολύ γρήγορα, όχι πολύ αργά. Όπως φαίνεται όμως τώρα, ακολουθούν τα γεγονότα και όχι μόνο τα μακροοικονομικά στοιχεία. Που σημαίνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εξελίξεις να προσπεράσουν τις πολιτικές τους. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ελέγξουν το ταχύμετρο…