Skip to main content

Οι Γερμανοί «λύσσαξαν» με τον Μακρόν

REUTERS/Johanna Geron

Γιατί εξοργίζει τόσο το Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος

Πολλοί μπορεί να μην συμπαθούν τον Εμανουέλ Μακρόν με όσα γίνονται στη Γαλλία. Αλλά με αυτά που του σέρνουν οι Γερμανοί ο Γάλλος πρόεδρος δεν αποκλείεται να γίνει ξαφνικά πολύ αγαπητός ,στους πραγματικούς οπαδούς της Ευρώπης.

Ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ κατηγόρησε τον Μακρόν -άκουσον, άκουσον, γιατί «ενώ απαιτεί κυριαρχία για την Ευρώπη προχώρησε στη σύναψη κάθε είδους οικονομικής συμφωνίας που μπορούσε με την Κίνα».«Η κινεζική ηγεσία δεν θα σεβαστεί έτσι τους Ευρωπαίους», είπε ο Βέμπερ.

Αλλά γιατί εξόργισε ο Μακρόν το Βερολίνο; Επειδή τόλμησε να ζητήσει «έναν πιο ανεξάρτητο ρόλο της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες». Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», ο Μακρόν-ακολουθώντας την Γκωλική παράδοση ζήτησε να μην το παίζει η Ευρώπη… «οπαδός» στο ζήτημα της Ταϊβάν. «Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε οπαδοί και να προσαρμοστούμε στον αμερικανικό ρυθμό ή στην κινεζική αντίδραση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο , όπου πούλησε και 160 Airbus στους Κινέζους. Η Ευρώπη πρέπει να «ξυπνήσει» γιατί κινδυνεύει «να γίνει υποτελής, ενώ μπορούμε να είμαστε ο τρίτος πόλος», είπε ο Μακρόν , για να προκαλέσει ταραχή-όχι στους Αμερικανούς – αλλά  στους Γερμανούς πολιτικούς.

«Προσβάλει τους Αμερικανούς»

«Ο Μακρόν κατάφερε να μετατρέψει το ταξίδι του στην Κίνα σε παιγνίδι δημοσίων σχέσεων για τον πρόεδρο Σι Τζιπιπνγκ και καταστροφή για την εξωτερική πολιτική  της Ευρώπης», έγραψε στο Twitter ο Χριστιανοδημοκράτης ειδικός σε θέματα διεθνούς πολιτικής, Νόρμπερτ Ρότγκεν. «Με την ιδέα του για την ευρωπαϊκή κυριαρχία,σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απομονώνεται όλο και περισσότερο …προσβάλλει τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις δηλώσεις του για την Κίνα», την ώρα που «ουδείς κάνει περισσότερα για την Ουκρανία από τις ΗΠΑ» , πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος.Επιπλέον, κατηγόρησε τον Μακρόν ότι οδηγεί την Ευρώπη σε «γεωπολιτικό αδιέξοδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Μετίν Χακβέρντι, δήλωσε στο Tagesspiegel ότι ο Μακρόν κάνει  «σοβαρό λάθος» και διχάζει τη Δύση όσον αφορά την αντιμετώπιση του Πεκίνου. «Η Δύση, δηλαδή η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, πρέπει πάντα να προσπαθούν να ενεργούν μαζί, όχι διχασμένες, όταν πρόκειται για την Κίνα», πρόσθεσε ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης .
Αλλά και ο ΓΓ του FDP, Τζιρ-Σαράι δήλωσε στην «Bild» ότι η θέση του Μακρόν «δεν συνιστά μια έξυπνη στρατηγική για τους Ευρωπαίους, οι οποίοι θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες» .

Γιατί πήγε ο Μακρόν στην Κίνα; Για να πετύχει την επανεκκίνηση των γαλλο-κινεζικών οικονομικών σχέσεων. Συνοδευόμενος από 50 επιχειρηματίες, συνέβαλε επίσης στην υπογραφή πολλών εμπορικών συμφωνιών με την Κίνα: Η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus θα διπλασιάσει την παραγωγή της στην Κίνα, η EDF θα φτιάξει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στο Γιανγκσού  και η Alstom, η L’Oréal και άλλες γαλλικές εταιρείες , υπέγραψαν επίσης, σημαντικά συμβόλαια.

Το Βερολίνο δυστυχώς , φαίνεται να μην θέλει τη στρατηγική ανεξαρτησία της ΕΕ, έναν στόχο που αξίζει να επιδιώξει η Ευρώπη για να παίξει παγκόσμιο ρόλο. Δεν αποκλείεται βέβαια και ο παράγων «ζήλεια». Δεν είναι και λίγο να παίρνουν οι Γάλλοι από τους Γερμανούς τη μερίδα του λέοντος, στις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα!