Skip to main content

Το μεγάλο τζογάρισμα του Ριάντ

REUTERS/Lisa Leutner

Τί ακριβώς επιδιώκει το Ριάντ; Καταρχάς, το προφανές:

Θα μπορούσε να είναι και το απόλυτο γεωπολιτικό τρολάρισμα εάν δεν απειλούσε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα: Έπειτα από έναν χρόνο επιθετικής νομισματικής σύσφιγξης -της πιο βίαιης ίσως νομισματικής σύσφιγξης από εποχής Βόλκερη Σαουδική Αραβία τζογάρει εξίσου βίαια στην παγκόσμια ενεργειακή πυριτιδαποθήκη, οδηγώντας τον ΟΠΕΚ+ σε ακαριαία μείωση της πετρελαϊκής του παραγωγής κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τί ακριβώς επιδιώκει το Ριάντ; Καταρχάς, το προφανές: να ανεβάσει και να κρατήσει ψηλά τις τιμές του αργού, που, κατά τους διεθνείς οίκους, οδεύουν ξανά προς τα 100 δολάρια το βαρέλι. Σε δεύτερο επίπεδο, o Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κάνει και γεωπολιτικό παιχνίδι. Οι Σαουδάραβες τεντώνουν κι άλλο το σκοινί των ήδη κλονισμένων σχέσεων με την Ουάσιγκτον, εμβαθύνουν τη συμμαχία με τη Μόσχα κι αφήνουν χώρο αναβάθμισης της επιρροής της Κίνας στα πετρελαϊκά πεδία του Κόλπου.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο ρίσκο εμπεριέχει αυτό το τζογάρισμα. «Ζούμε ήδη σε έναν κόσμο υψηλού πληθωρισμού, οι μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν απειλή ύφεσης και χρειαζόμαστε χαμηλές πετρελαϊκές τιμές για να μπορέσουν οι κεντρικές τράπεζες, προοπτικά έστω, να μειώσουν τα επιτόκια. Εάν αυτό δεν γίνει δυνατό λόγω της ανατροφοδότησης του πληθωρισμού από την άνοδο των τιμών του αργού, τότε ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση» λέει ο Άντι Ισμίροβιτς από το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης. Όπως προσθέτει, όμως, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Έιμι Μάγερς Τζαφ, το ρίσκο είναι αμφίδρομο. «Η αύξηση», λέει, «των πετρελαϊκών τιμών, σε μια συγκυρία στην οποία ήδη οι φτωχότερες χώρες δίνουν μάχη με τα υψηλά χρέη και το ισχυρό δολάριο, μπορεί να οδηγήσει σε νέα παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. Και σε συνθήκες κρίσης μπορούν να καταρρεύσουν τα πάντα, ακόμη και οι ίδιες οι πετρελαϊκές τιμές».

Κοινώς, εάν ο έλεγχος ξεφύγει η ίδια η Σαουδική Αραβία μπορεί να πληρώσει εξίσου βαρύ τίμημα με τη Δύση. Έως ότου φανεί, ωστόσο, πόσο σταθμισμένο είναι και το ρίσκο και το τζογάρισμα, ο μεγάλος κερδισμένος μπορεί και να είναι ξανά ο Πούτιν ο οποίος, την ώρα που η Ρωσία αιμορραγεί στρατιωτικά και οικονομικά, παίρνει δώρο έξτρα έσοδο 10 δολαρίων το βαρέλι στις πετρελαϊκές του εξαγωγές…