Η ιστορία με το δυστύχημα των Τεμπών μας δίδαξε δυστυχώς πολλά. Μάθαμε με τραγικό τρόπο για πρόσωπα και πράγματα που δεν ξέραμε και κυρίως δεν φανταζόμασταν. Και αυτό κάνει την τραγωδία διπλά δραματική.
Το γεγονός πως αποδείχθηκε η γύμνια του κράτους σε βαθμό σοκαριστικό, αρκούσε από μόνο του για να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση όλων μας, ακόμη και αν δεν είχε συμβεί το πολύνεκρο δυστύχημα. Μια σειρά από αποκαλύψεις για το πρωτοφανές μπάχαλο που επικρατούσε στον ΟΣΕ, «από την κορυφή μέχρι τα νύχια», μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε πως όλα ήταν αφημένα στην τύχη τους. Τίποτε δεν λειτουργούσε σωστά, δεν υπήρχαν κανόνες, αλλά και να υπήρχαν κανείς δεν τους τηρούσε! Από τύχη το μοιραίο δεν είχε συμβεί νωρίτερα!
Γιατί το θυμήθηκα; Για δύο λόγους. Πρώτον γιατί κανείς δεν το έχει ξεχάσει! Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να αποτυπώνουν την έντονη δυσφορία και την απογοήτευση της κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση και σε πολύ μικρότερο βαθμό προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Κάτι που σημαίνει πως δεν είναι μόνο το συλλογικό πένθος για τους νεκρούς του τραγικού δυστυχήματος, είναι και η οργή από την αποκάλυψη του κράτους μπάχαλο!
Και δεύτερον γιατί ο υπεύθυνος για όλα αυτά, ο άνθρωπος που είχε την εποπτεία και την ευθύνη για την λειτουργία του ΟΣΕ, θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Μια κίνηση που αναιρεί την ανάληψη ευθύνης από τον Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα και θέτει σε αμφιβολία την συντριβή του εμπρός στις κάμερες. Παράλληλα τίθεται σε αμφισβήτηση και η ίδια η συγνώμη από την πλευρά της κυβέρνησης.
Αν τώρα το πρόβλημα είναι πως το όνομα Καραμανλή δεν μπορεί να απουσιάζει αφού από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα υπήρχε πάντοτε στη βουλή, υπάρχει και ο Βαγγέλης Αντώναρος. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία, θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε αν εκλεγεί θα έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει αυτός στη βουλή τη δυναστεία Καραμανλή.
Όλα αυτά το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν το κλίμα και να αποξενώνουν τον κόσμο από την πολιτική. Μια πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή Eteron, καταγράφει την επιφυλακτικότητα της κοινής γνώμης καθώς 6 στους 10 πολίτες δεν εμπιστεύονται σήμερα θεμελιώδεις θεσμούς όπως είναι η Δικαιοσύνη, η Προεδρία της Δημοκρατίας και οι Ανεξάρτητες Αρχές. Και μια άλλη έρευνα από το ΑΠΘ και την Κάπα Research υποστηρίζει ότι το δυστύχημα στα Τέμπη θέτει σε αμφισβήτηση πολλές βεβαιότητες της ελληνικής κοινωνίας. Η ίδια έρευνα αφορά και εμάς, ως μέρος του προβλήματος, αφού κατατάσσει τα ΜΜΕ στους θεσμούς που η ελληνική κοινωνίας εμπιστεύεται λιγότερο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.