Ιδιαίτερα ευχαριστημένος εμφανίζεται τα τελευταία 24άωρα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, για την πορεία του προγράμματος «Σπίτι μου», που προσφέρει χαμηλότοκα ή ακόμα και άτοκα δάνεια σε νέους 24 – 39 ετών για να αποκτήσουν α’ κατοικία.
Μάλιστα, αποκάλυψε δια τηλεοπτικού «άμβωνος» ότι μέσα σε λίγες μέρες έχουν υποβληθεί περισσότερες από 3.000 αιτήσεις και ήδη οι 100 εξ αυτών, έχουν περάσει και το στάδιο της προέγκρισης! Ελπίζουμε μόνο, οι νέοι και οι οικογένειές τους να έχουν διαβάσει καλά τα «ψιλά γράμματα» της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, πριν βάλουν την υπογραφή τους.
Εξηγούμαστε: Το κατώτατο όριο που θέτει ο σχετική ρύθμιση για να γίνει δεκτή μια αίτηση για χορήγηση ενός τέτοιου δανείου είναι τα 10.000 ευρώ. Ακόμα και αν ο νέος που θα επιλέξει αυτή την οδό, εργάζεται στο δημόσιο τομέα, άρα λαμβάνει 12 μισθούς ετησίως, προκύπτει πολύ απλά ότι το μηνιαίο του εισόδημα, είναι 833 ευρώ.
Με δεδομένο ότι το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα παράδειγμα, με το οποίο χορηγείται δάνειο 100.000 ευρώ, με αποπληρωμή στα 30 έτη και προκύπτει δόση 342 ευρώ. Με μια απλή αφαίρεση, ο συγκεκριμένος νέος, θα πρέπει να επιβιώσει για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να αυξηθεί ο μισθός του, με μόλις 491 ευρώ το μήνα, αν θέλει να καταβάλλει εμπρόθεσμα τη δόση του δανείου του.
Να θεωρήσουμε δεδομένο ότι χωρίς την οικονομική στήριξη της οικογένειάς του, ο νέος του παραδείγματος που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα, κινδυνεύει να βρεθεί στην επαιτεία, για να αποκτήσει α’ κατοικία! Ή κινδυνεύει πριν καλά – καλά το καταλάβει να μην καταφέρει να αποπληρώσει κάποια από τις δόσεις του δανείου και τελικά να χάσει το σπίτι του.
Υπάρχουν όμως και άλλα «ψιλά γράμματα». Είναι χαρακτηριστικό ότι για το δάνειο που θα προκύψει, η β’ φάση του τεχνικού και νομικού ελέγχου, επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον δανειολήπτη. Το κόστος από αυτή τη δαπάνη, ανάλογα το πιστωτικό ίδρυμα, μπορεί να υπερβεί τα 400 ευρώ. Άρα, άλλη μια δόση δανείου, που θα πρέπει να πληρωθεί, πριν ακόμα ξεκινήσει η ουσιαστική αποπληρωμή του.
Επίσης, δεν μπορεί να λάβει δάνειο όποιος έχει πλήρη κυριότητα ή επικαρπία επί άλλου ακινήτου σε ποσοστό 50% και άνω. Άρα, να ένα ωραίο αντικίνητρο για να προχωρήσουν οι σχετικές μεταβιβάσεις από γονείς σε παιδιά!
Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο μοντέλο, απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί στεγαστική – κοινωνική πολιτική για νέους. Μπορεί η Κυβέρνηση να θέλει έτσι να το προωθήσει, αλλά τα «ψιλά γράμματα», αλλάζουν άρδην προς το χειρότερο, τη συνολική εικόνα! Εκτός, αν μπορεί να πειστεί ένας νέος, ότι μπορεί να επιβιώσει με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Μέρες που είναι, γίνονται και θαύματα…