Skip to main content

Ο «αντισυστημικός» Ντόναλντ Τραμπ

REUTERS/Marco Bello

Ο Τραμπ εδώ και καιρό ακολουθεί μια λογική που παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα

Στον Ντόναλντ Τραμπ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 34 κακουργήματα. Το κατηγορητήριο αποτελούνταν από 16 σελίδες. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος των τελευταίων ετών, κινδυνεύει μέχρι και με ποινή φυλάκισης.

Το ότι χρημάτισε ο Τραμπ μια πορνοστάρ ίσως να μην είναι ακριβώς το πρόβλημα. Το ότι την χρημάτισε για να εξαγοράσει τη σιωπή της, ενώ παράλληλα μάλλον παραποίησε διάφορα στοιχεία προκειμένου να ευνοήσει τις εκλογικές του πιθανότητες το 2016, αυτό ναι, είναι πρόβλημα.

Όλα αυτά όμως είναι ήδη γνωστά. Ο Τραμπ ασφαλώς δεν είναι κάποιος άσχετος με την πολιτική και τα διάφορα λόμπι. Σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για το 2024, ο 76χρονος Ρεπουμπλικανός ξέρει πολύ καλά πώς να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Και σίγουρα το ότι τώρα του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, αν όχι «μάννα εξ ουρανού», είναι σίγουρα κάτι που ο ίδιος θα προσπαθήσει να το κάνει πλεονέκτημα.

Άλλωστε με το που γύρισε στη Φλόριντα εκφώνησε και διάγγελμα όπου ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ενώ αμέσως κατήγγειλε και παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, εξ αρχής, ο μεγιστάνας και δισεκατομμυριούχος, παρουσίασε εαυτόν ως… αντισυστημικό. Ήταν ο ίδιος που με το σύνθημα Make America Great Again (MAGA), στηλίτευσε τους «κακούς Δημοκρατικούς», που τον υπονομεύουν και τον μισούν. Βέβαια το 2016, μάλλον οι Αμερικανοί δεν ήθελαν καθόλου τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο «αντισυστημικός» και αυτός που «διώκεται για τις πολιτικές του απόψεις», στις εκλογές του 2020, όχι απλά δεν αποδέχθηκε την ήττα του, αλλά παράλληλα παρακίνησε και τους οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Μετά διαμαρτυρήθηκε και για την παραπομπή του.

Ο Τραμπ εδώ και καιρό ακολουθεί μια λογική που παρουσιάζει τον εαυτό του ως θύμα, αν η δικαιοσύνη ενεργεί, αν ο ίδιος λογοκρίνεται όταν διασπείρει fake news, ή αν ακόμη και αν δέχεται κριτική για διάφορες προσβλητικές, ρατσιστικές, σεξιστικές απόψεις – το ότι αποκαλούσε μονίμως την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, “Crazy Nancy”, είναι ένα παράδειγμα.

Το G.O.P. (Grand Old Party) έχει υπομείνει κάθε είδους διεφθαρμένη, ανέντιμη, αντιδημοκρατική και δυνητικά παράνομη συμπεριφορά από τον Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης ένοπλης εξέγερσης εναντίον του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά η ισχνή απόδοση των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, φαίνεται να υποδηλώνει ότι, όπως ο Τζο Μακάρθι πριν από εξήντα οκτώ χρόνια, ο πρώην πρόεδρος έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η δημαγωγία του έχει γίνει βάρος για το ίδιο του το κόμμα.

Με τη δίωξή του ο Τραμπ προσπαθεί να κάνει να φαίνεται η προεκλογική του εκστρατεία ως κίνημα διαμαρτυρίας: «μιλάμε για κυνήγι μαγισσών», έγραψε χαρακτηριστικά. Κάλεσε ξανά τους οπαδούς του να διαμαρτυρηθούν, υποστηρίζοντας ότι ο Άλβιν Μπραγκ (ο Δημοκρατικός και μαύρος εισαγγελέας της Νέας Υόρκης) τον διώκει για τις πολιτικές του απόψεις.

Το αν θα καταφέρει τελικά να συσπειρώσει τους οπαδούς του και να «σπρώξει» την προεκλογική του καμπάνια, μένει να φανεί. Σίγουρα όμως η δίωξη αυτή ήταν ό,τι καλύτερο για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ και τον «Τραμπισμό», ιδίως όταν ο -ακόμη πιο- συντηρητικός Ρον ΝτεΣάντις, τον είχε πλησιάσει τόσο πολύ.