Εάν η ιστορία της ανθρωπότητας δεν ήταν μια ιστορία μόνιμης μετανάστευσης, η προεκλογική αντάρα για τον φράχτη στον Έβρο θα μπορούσε να είναι και υπόθεση άδολου πατριωτισμού. Κι εάν οι ψήφοι του κόμματος Κασιδιάρη δεν ήταν τόσες πολλές ώστε να βγάζουν και κυβέρνηση, το -εύλογο- αίτημα για εθνική ασφάλεια θα μπορούσε να μην ενέχει χαρακτηριστικά πολιτικής κερδοσκοπίας.
Θεωρητικά, και με βάση το κυρίαρχο αφήγημα, ο φράχτης στον Έβρο υπηρετεί δύο στόχους: να θωρακίσει τα σύνορα και την ασφάλεια της χώρας και να προστατεύσει τον τοπικό πληθυσμό.
Πρακτικά, η ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της, καθώς επίσης και η ευημερία και η εργασία τους δεν δείχνουν να απειλούνται από τη μετανάστευση περισσότερο απ’ ό,τι απειλούνται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η μέση αναλογία σήμερα στην Ευρώπη είναι 5 μετανάστες ανά 1.000 κατοίκους. Στην Ελλάδα η αντίστοιχη αναλογία είναι 6 μετανάστες ανά 1.000 κατοίκους και μακράν απέχει από τον ευρωπαϊκό πρωταθλητισμό: Πρώτο είναι το -πλούσιο- Λουξεμβούργο με 40 μετανάστες ανά 1.000 κατοίκους και δεύτερη η Μάλτα με αναλογία 35 προς 1.000.
Ο τοπικός πληθυσμός του Έβρου, επίσης, μάλλον έχει πολύ σοβαρότερους λόγους να ανησυχεί από την (ανύπαρκτη) συρροή μεταναστών. Με βάση την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός της περιφερειακής ενότητας Έβρου συρρικνώθηκε κατά 9,5% μέσα στην τελευταία δεκαετία και γνώρισε τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση σε όλη την Ελλάδα μετά τη Δράμα (αριθμεί πλέον μόλις 133.862), ενώ η πιο μεγάλη πτώση καταγράφεται στους δήμους Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Ορεστιάδας. Ήτοι απέναντι στη δημογραφική ερημοποίηση του Έβρου μπορεί να ήταν πιο χρήσιμες οι πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών παρά ο φράχτης πόσο μάλλον αφού στον αγροτικό τομέα, στον τουρισμό και στις κατασκευές η χώρα αντιμετωπίζει φέτος άμεση έλλειψη 200.000 εργαζομένων.
Ως προς τα λοιπά, οι σύγχρονοι «υβριδικοί πόλεμοι» δεν είθισται να διεξάγονται, ούτε να κερδίζονται, με την επικοινωνιακή εργαλειοποίηση κάποιων χιλιάδων εκπατρισμένων και απελπισμένων. Και ο πατριωτισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να θεμελιώνεται πάνω στα 42 χιλιόμετρα ενός φράχτη επί ευρωπαϊκού εδάφους και εν έτει 2023…