Η μάχη ενάντια στο «βαθύ Κράτος» του δημόσιου τομέα, ειδικά μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ήταν από τις βασικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ασφαλώς και αποτελεί διαχρονικό στόχο, η επιτυχής κατάληξη σε μια τέτοια αναμέτρηση. Μόνο που μερικές φορές, η μάχη έχει χαθεί πριν καν δοθεί. Όπως ας πούμε στον ΕΦΚΑ, τον Φορέα που σχετίζεται με την κομβικής σημασίας λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Πριν από μερικές μέρες, δόθηκαν επίσημα στη δημοσιότητα οι πέντε νέοι γενικοί διευθυντές, που τοποθετήθηκαν σε τομείς που σχετίζονται με τις απονομές των συντάξεων. Προέρχονται όλοι τους από το δημόσιο, άρα δεν έχει φτάσει ακόμα η ώρα της εφόρμησης των golden boys από τον ιδιωτικό τομέα. Κρίθηκαν με βάση τα τυπικά τους προσόντα (προϋπηρεσία, τίτλοι σπουδών σχετικοί με το αντικείμενο, γλωσσομάθεια), αλλά και μέσω συνέντευξης που παραχώρησαν όλοι οι συμμετέχοντες. Εδώ αρχίζει το «βαθύ Κράτος» που υποτίθεται ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί διακαώς να τιθασεύσει.
Μια πιο προσεχτική ανάγνωση στους πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, γεννά απορίες: Πώς γίνεται, ας πούμε, σε δύο περιπτώσεις από τις πέντε τοποθετήσεις, να έχει υπάρξει σοβαρή αλλαγή από τη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων, στη μοριοδότηση της συνέντευξης; Σε μία περίπτωση από τη θέση Νο 4, προέκυψε αναρρίχηση στη θέση Νο 1. Στη δεύτερη περίπτωση, ακόμα πιο ακραίο μοιάζει το… άλμα από την 11η, στην 1η θέση! Δηλαδή, για να γίνει πιο κατανοητό, υπήρξε περίπτωση νέου γενικού διευθυντή, που με βάση τα τυπικά προσόντα, ήταν στη θέση Νο 11 της λίστας. Αμέσως μετά τη συνέντευξη, όμως, κατάφερε και ξεπέρασε τους 10 προπορευόμενους και κατέλαβε την 1η θέση. Όσο και αν θέλουμε να είμαστε καλοπροαίρετοι, η συγκεκριμένη «αλματώδης ανέλιξη», ασφαλώς και προκαλεί ερωτηματικά. Το «βαθύ Κράτος» στα καλύτερά του, θα έλεγε κάποιος αν ισχύουν και κάποιες περίεργες… κουμπαριές! Βέβαια, το να έχει κάποιος αποκτήσει κουμπάρα ή κουμπάρο, που να διατηρεί στενές σχέσεις με κυβερνητικό στέλεχος, από τα ανώτατα κλιμάκια, αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα μομφή. Ούτε είναι «διαβατήριο» για υψηλότερες θέσεις στην δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία. Απλώς, η ταυτόχρονη ανέλιξη, μέσω μιας συνέντευξης, γεννά εύλογες απορίες.
Πόσο μάλλον όταν αυτές οι απορίες, υπάρχουν και σε όλους εκείνους που αισθάνονται αδικημένοι από αυτή την τοποθέτηση. Ως προσθήκη σε όλα τα ανωτέρω, μένει να διαπιστωθεί πια από τη Δικαιοσύνη, εάν η τριμελής επιτροπή που βαθμολόγησε όλες τις συνεντεύξεις, ήταν η ίδια που ανέλαβε να κρίνει και τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν! Ήδη έχουν ασκηθεί ασφαλιστικά μέτρα από θιγόμενους της διαδικασίας. Επίσης, μένει να κριθεί δικαστικά και το σκέλος της ύπαρξης πρακτικών επί των συνεντεύξεων που παραχωρήθηκαν, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν έχουν καταγραφεί…
Φυσικά, όλα τα ανωτέρω που αποτελούν «βαθύ Κράτος», δεν θα είχαν την παραμικρή σημασία αν δεν συνοδεύονταν και από τον ανάλογο παχυλό μισθό. Είναι γνωστό εξάλλου ότι για τα golden boys που έρχονται και τα οποία αναμένεται να τοποθετηθούν άμεσα στις θέσεις τους, οι μισθοί που προβλέπονται φτάνουν έως τα 8.000 ευρώ! Με τη διαδικασία των συνεντεύξεων να παραμένει ανέγγιχτη και σε αυτές τις περιπτώσεις.
Προφανώς πρόκειται για φαρσοκωμωδία που δεν τιμά καθόλου τη διοίκηση του Φορέα, αλλά ούτε και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Αν λοιπόν, πράγματι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να τα βάλει με το «βαθύ Κράτος», ας ξεκινήσει πρώτα με τα του… οίκου του, δηλαδή με την ίδια την κυβέρνησή του και με υψηλόβαθμα στελέχη που έχουν τοποθετηθεί σε κομβικές θέσεις της δημόσιας διοίκησης.