Βαθύ κράτος έχουν στην Τουρκία, ένα στρατιωτικό-δικαστικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα. Ήρθαν προ 20ετίας τα αύρια -ο Ερντογάν να διώξουν ή να περιορίσουν τα κεμαλικά σήμερα, και χρησιμοποίησαν μια χαρά, ως αποδείχθηκε, τα άγρια και τα ήμερα. Βαθύ κράτος έχουν στις ΗΠΑ. Ο Μάικλ Λόφγκριν, επί 28 χρόνια μέλος του προσωπικού του Κογκρέσου, που γνωρίζει τα εντόσθια της αμερικανικής πολιτικής, το περιέγραψε στο ομότιτλο βιβλίο του «The Deep State».
Γράφει ότι το «βαθύ κράτος» περιλαμβάνει βασικά στοιχεία του κράτους εθνικής ασφάλειας, το οποίο εξασφαλίζει τη συνέχιση της πολιτικής παρά τις κυβερνητικές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, λέει, περιλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τις Εθνικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, τη Γουόλ Στριτ, την πολεμική βιομηχανία και το κονσόρτσιουμ της ενέργειας, μεταξύ άλλων μεγάλων ιδιωτών παραγόντων. Μοιράζονται κοινές ατζέντες, λειτουργούν με το σύστημα εναλλαγής υπαλλήλων και απεχθάνονται τη διαφάνεια και τη ρύθμιση.
Πόσο βάθος χρειάζεται για να κρύψει τον εαυτό του το «βαθύ κράτος», τα σκοτεινά και οι σκοτεινοί που κινούν νήματα και πλέκουν υποθέσεις, δεν το ξέρω, αλλά στην Ελλάδα «το πέλαγο είναι βαθύ» κι η εννοιολογική θολούρα μεγάλη. Και βολική. Όσο πιο εντυπωσιακή η διατύπωση, τόσο πιο συγκαλυπτική κατάστασης υπαρκτής.
Υπήρχε, για παράδειγμα, τίποτα κρυμμένο στη λειτουργία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών; Όλα στο φως ήταν, και οι καταγγελίες και πληθώρα ζητημάτων κακοδιοίκησης που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, την παράνομη συγκρότηση και λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου, τις παράτυπες διαδικασίες και την αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων. Ερωτήσεις στη Βουλή, πρώτη παραίτηση της γενικής διευθύντριας στις 30 Ιανουαρίου κι ούτε ένα τηλεφώνημα, δεύτερη παραίτηση στις 3 Μαρτίου, ούτε φωνή ούτε ακρόαση, επιστολή με εξώδικο…
Είναι αυτό βαθύ κράτος; Πελατειακό ναι, παρασιτικό, προσβλητικό, εχθρικό και ό,τι άλλο βιωματικό δεκτόν. Όμως, όπως έχει εισαχθεί στον δημόσιο λόγο τον τελευταίο καιρό, αυτοαπαλλακτικά για την πολιτική τάξη, αγνώστου πατρός. Βρε, μπας και αναπαράγεται αγενώς, όπως λένε, τον πολλαπλασιασμό με διαίρεση, οι βιολόγοι; Οι κυβερνήσεις φεύγουνε, μα η αμοιβάδα μένει;