«Μετάδοση»: Μια λέξη-φάντασμα που στοιχειώνει τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μετά τις εκρήξεις στην SVB και την Credit Suisse, το φάσμα της μετάδοσης πλανάται πάνω από τις αγορές και τις κυβερνήσεις.
Άλλωστε, αυτό που συνέβη το 2008 εξακολουθεί να τρομάζει.
«Τι συμβαίνει με τις τράπεζες;» διερωτάται στο εξώφυλλό του ο Economist: Πολλά πράγματα και διαφορετικά, αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι η άνοδος των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Αλλά αυτό καθιστά αναγκαία και την αναγνώριση των κινδύνων. Κάτι που δεν ήθελαν να δουν τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ.
Ο κλασικόςτρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού είναι να αυξήσουμε τα επιτόκια και να προκαλέσουμε ύφεση. Η ΕΚΤ αποφάσισε την Πέμπτη νέα αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας.
Θα δούμε αύριο εάν η Federal Reserve θα ακολουθήσει ή θα περιμένει. Για να κατανοήσει καλύτερα πώς θα αποτρέψει μια τραπεζική κρίση και πόσο θα κοστίσουν τα προγράμματα διάσωσης. Τα «γεράκια» που πετούν πάνω από τους ουρανούς της Ευρώπης θα κάνουν χώρο στα «περιστέρια» στην Αμερική;
Μήπως η θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί χειρότερη από την ασθένεια; Για πολιτικούς λόγους, όχι μόνο για οικονομικούς. Γιατί έχει χτιστεί ένας κόσμος χρηματοδότησης αποκομμένος από την πραγματική οικονομία. Η ψευδαίσθηση του άπειρου πλούτου έχει γίνει μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια.
Το κοινωνικοπολιτικό σύστημα του δυτικού κόσμου για να πετύχει το μέγιστο κέρδος μετέφερε όλη τη βιομηχανική παραγωγή στην Ανατολή. Και τώρα η Δύση κρέμεται από τα σκαμπανεβάσματα του χρηματοπιστωτικού τομέα και ψάχνεται για πρώτες ύλες. Ενώ η Ανατολή στηρίζεται στην πραγματική οικονομία, σε πρώτες ύλες και ανθρώπινο δυναμικό.
Λοιπόν, «υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» απαντά ο Μάρκελλος στο σχόλιο του Άμλετ ότι ο κόσμος είναι «ένας ακαλλιέργητος κήπος, γεμάτος κακά φυτά»!
Και τώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ, βλέποντας την κρίση στη Δύση, θα ανοίγουν σαμπάνιες στη Μόσχα.