«Όταν τα επιτόκια αυξάνονται με ταχύ ρυθμό, συμβαίνουν και ατυχήματα», θεωρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg. BANG BANG (Fed Shot Silicon Valley Bank Down), δηλαδή, όπως στο δημοφιλές τραγούδι του 1966 με τη μικρή, πικρή ιστορία παιδιών που ζούνε τον πόνο της ενηλικίωσης;
Μα καλά, δεν ενηλικιώθηκαν οι ρυθμιστικές αρχές και οι τράπεζες μετά το 2008;
Αν είναι ατύχημα η χρεοκοπία (προηγήθηκε μία, της Silvergate, ακολούθησε ακόμη μία, αυτή της Signature), αν ήταν παράπλευρη απώλεια της πιο απότομης στροφής νομισματικής πολιτικής από το 1980, προς τι η λογοδοσία, στην οποία ορκίζεται ο ένοικος του Λευκού Οίκου, για να εξορκίσει την ανησυχία; «Δεσμεύομαι σθεναρά ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτό το χάλι θα λογοδοτήσουν και ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχυθεί η εποπτεία και η ρύθμιση των μεγαλύτερων (σ.σ.: μικρομεσαία ήταν η SVB) τραπεζών, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση».
Θα ξαναβρεθούμε. Το πιθανότερο με άλλο τρόπο. Άλλωστε, υπάρχουν τόσοι, γιατί να επαναλαμβανόμαστε. Καταλαβαινόμαστε; «Όποιος προσπαθεί να κατανοήσει την άνοδο και την πτώση, πρέπει να χωνέψει το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία είναι μια ζούγκλα: οι κατακτήσεις, οι καταστροφές και ο θόρυβος είναι μέρος της κανονικότητάς της». (Ρουσίρ Σάρμα, αναλυτής στη Μοrgan Stanley.)
Αυτή η κανονικότητα είναι που επέτρεψε στον διευθύνοντα σύμβουλο της SVB -ήταν και στο συμβούλιο των διοικητών της Fed Σαν Φρανσίσκο, μέχρι και τη σκεβρή Παρασκευή- να πουλήσει στις 27 Φεβρουαρίου, περίπου δύο εβδομάδες προ της κατάρρευσης, μετοχές αξίας $3,57 εκατ. ή το 10% των τίτλων που κατείχε. Αυτό κι αν είναι τάλαντο, το οποίο μοιράστηκε (;) με τον CFO, που ξεφορτώθηκε κι αυτός την ίδια μέρα μετοχές της τράπεζας, αξίας $575.180.
Αυτή η κανονικότητα είναι που επέτρεψε στη διοίκηση να μοιράζει μπόνους, λίγη ώρα προτού φτάσουν τα νερά της πλημμύρας και στους διαδρόμους.
Αυτό κι αν είναι βάσανο. Σε κόσμο ακατάλληλο. Τhat’s all folks…