«Είσαι υπουργός Μεταφορών, μπορείς να πεις στη Βουλή πως έχουν πρόβλημα ασφάλειας τα τρένα;» αναρωτήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης θέλησε να δικαιολογήσει τον παραιτηθέντα συνάδελφό του Κώστα Αχ. Καραμανλή που είχε πει λίγες μέρες πριν την τραγωδία στα Τέμπη από το βήμα της Βουλής, πώς «είναι ντροπή να θέτει η αντιπολίτευση θέματα ασφαλείας για τα τρένα».
Αντίθετα, ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης δεν δίστασε να φορτώσει σήμερα σχεδόν όλες τις ευθύνες στο πρόσωπο του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Δείχνοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου αντιμετωπίζει τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών ως …«Ιφιγένεια».
Μόνο που για τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών, οι ευθύνες κράτησαν… τρεις ημέρες. Αφού -με τις κυβερνητικές ευλογίες-ανακοινώθηκε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. «Αναγκάζοντας» τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Θόδωρο Ρουσσόπουλο να στείλει ηχηρό μήνυμα αξιοπρέπειας, υπενθυμίζοντας ότι αυτός δεν θέλησε να εκτεθεί στις εκλογές ,μετά την παραίτησή του το 2009.
«Λήθη των ιδίων κακών θρασύτητα γεννά», έλεγε ο Δημόκριτος: «Όποιος ξεχνά τα δικά του σφάλματα, αποθρασύνεται».
Το να υπάρχει μνήμη, απαιτεί ηθική δέσμευση. Και η μνήμη δεν μπορεί να χαθεί στη λήθη και τον συμψηφισμό. Η μνήμη απαιτεί δέσμευση. Εκτός κι αν κάποιοι θέλουν να μιμηθούν τον Μεγάλο Ναπολέοντα, για να απαλλαγούν. «Πρέπει όλα να τα βλέπετε, όλα να τ’ ακούτε, αλλά και να τα ξεχνάτε όλα», συνήθιζε να λέει ο Βοναπάρτης. Ο Κορσικανός, ξεκίνησε βέβαια από λαμπρός στρατηγός της Γαλλικής Επανάστασης, στέφθηκε αυτοκράτορας των Γάλλων και ονειρευόταν να γίνει αυτοκράτορας όλων των Ευρωπαίων. Ισως και όλου του κόσμου. Τελικά όμως έφυγε από τη ζωή, εξόριστος στην Αγία Ελένη, σε ένα μικρό νησί στη μέση του Ατλαντικού.