Skip to main content

Οι Γερμανοί το κάνουν γερμανικά κι αυτό είναι το χειρότερο

Το είπε η Bundesbank; Θα το εφαρμόσει την επομένη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα το εφαρμόσουν και οι κατά τόπους τράπεζες σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία κλπ.

Οι Γερμανοί ο,τι κάνουν, ξέρουν να το κάνουν καλά. Και όταν χτίζουν και όταν καταστρέφουν. Και όταν έχτιζαν την Ευρωπαϊκή Ένωση κατ’  εικόνα και ομοίωσή τους και τώρα που την καταστρέφουν, για να διαμορφώσουν μια άλλη ένωση συμφερόντων, τέτοια που θα τους δώσει τη χαρά να παραμείνουν δυνατοί και υπολογίσιμοι στο νέο κόσμο, που χτίζεται πάνω στα ερείπια του προηγούμενου.

Το παιχνίδι παίζεται σε συνέχειες είτε στη Φρανκφούρτη είτε στις Βρυξέλλες και όπου αλλού.

Δεν αντέχει η κοινωνία τη νέα κρίση, δεν έχει ούτε τα εφόδια ούτε το κουράγιο πια να την ξεπεράσει. Κι όμως ο Γιοακίμ Νάγκελ της Bundesbank έριξε πάλι το σύνθημα για ακόμα πιο ψηλά επιτόκια, ακόμα πιο σφιχτή οικονομική πολιτική, ακόμα πιο απορημένους ανθρώπους. «Δεν αποκλείω-είπε-να είναι αναγκαίες περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, σημαντικές αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμα και πέραν του Μαρτίου».

Από κοντά ακολουθεί τη φωνή του κυρίου της η Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία κανείς εκ των παρατηρητών των διεθνών οικονομικών εξελίξεων δεν έχει αποκαλέσει σοφή και δημιουργική προσωπικότητα. Το είπε η Bundesbank; Θα το εφαρμόσει την επομένη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα το εφαρμόσουν και οι κατά τόπους τράπεζες σε Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία κλπ. Διότι η γερμανική Ευρώπη θέλει να ακολουθεί την αμερικανική FED, η οποία επίσης δεν διανύει την καλύτερη περίοδό της.

Κατά 30% έχει ανέβει η δόση ενός μέσου δανείου στην Ελλάδα, στεγαστικού ή επιχειρηματικού. Και θα ανέβει κι άλλο, μας απειλεί ο Γιοακίμ. Το οποίο σημαίνει, ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε νέο κλοιό χρέους την ώρα που χρειάζονται ανάσες για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, που θα φέρουν και επιπλέον θέσεις εργασίας. Σημαίνει επίσης, οτι αν η Ιωάννα, η Μαρία, η Τασία, ο Στέλιος και ο Μπάμπης δεν δύνανται πλέον να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους, να πάνε να μείνουν κάτω από καμιά γέφυρα. «Νομισματική σύσφιξη» λέγεται το μέτρο και οι εμπνευστές του δεν καταλαβαίνουν από εκκλήσεις βοήθειας, κατανόησης και ανθρωπισμού. Δεν καταλαβαίνει ο Άρειος Πάγος, ο δικαστικός επιμελητής θα καταλάβει;

«Φεύγεις» είπε ο κλητήρας στην Ιωάννα Κολοβού και της άνοιξε την πόρτα με μηχανικό πριόνι, «φεύγεις» είπε προχτές κι ένας άλλος της ίδιας κατηγορίας λειτουργός της δικαιοσύνης σε ανάπηρη γυναίκα στον Άγιο Παντελεήμονα. Για λογαριασμό κάποιας (…φίλιας) τράπεζας λειτουργούσε ο πρώτος, για λογαριασμό ενός κορακιού των κόκκινων δανείων ο δεύτερος. Που κακώς η δημοσιογραφική πιάτσα τους έδωσε το προσωνύμιο «κοράκια». Κυνηγοί κεφαλών απελπισμένων ανθρώπων είναι.

Κάπως έτσι, λένε οι ιέρακες (από το αρχαίο ρήμα ίεμαι = ρίχνομαι, εξορμώ), θα μπορέσει η Ευρώπη να παραμείνει ακολούθημα της Αμερικής. Όμως οι ΗΠΑ καταφέρνουν με δελεαστικές παροχές να προσελκύουν επενδύσεις απ’ όλο τον κόσμο, ακόμα και από την Ευρώπη, η οποία γνωρίζει ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς τις δυτικές ακτές του Ατλαντικού. Αυτή τη φορά όχι ανθρώπων του μόχθου με μόνο εφόδιο μια βαλίτσα στο χέρι αλλά επιχειρηματιών με χοντρά χαρτοφυλάκια, έτοιμοι να τα ρίξουν στην ανάπτυξη του νέου κόσμου.

Κάπως έτσι θα μάθουν και οι αναξιοπαθούντες Ευρωπαίοι να ζουν με κουπόνια σίτισης, τα οποία εφευρέθηκαν για να ισοσταθμίσουν τις απώλειες των εισοδημάτων εκατομμυρίων ανθρώπων. Κάπως έτσι και ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής του  gov.gr μέτρησε  10.000 αιτήσεις το δευτερόλεπτο για την απόκτηση του περιβόητου market pass. Για μια χούφτα ευρώ. Για 32-42 το ζευγάρι, 25 ο εργένης. Το οποίο σημαίνει ότι συμφέρει να δηλώνεις σήμερα μόνος αλλά να ζεις με το ταίρι σου, διότι 25Χ2= 50. Η μαγεία των αριθμών.