Skip to main content

Αλλού ήταν το επίκεντρο του σεισμού

Ανάταξη δυνάμεων και ισορροπιών, με στόχο την αποκατάσταση της… τάξης στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, επιδιώκουν οι ΗΠΑ. Τα μηνύματα του Αμερικανού ΥΠΕΞ προς την Ελλάδα και την Τουρκία ήταν τις τελευταίες  ημέρες σαφή. Διατυπώθηκαν, δε, σε διαφορετικούς τόνους, με την Ελλάδα να κερδίζει και πάλι τα… εύσημα για τη γενικότερη πολιτική της στάση και την Τουρκία να διαισθάνεται ότι ο φάκελος των F16 θα ανοίξει, προφανώς όμως με υποσχετικές έναντι των ΗΠΑ που θα απαιτήσουν πολιτική μαεστρία από τον Τούρκο πρόεδρο για να γυρίσει το… παιχνίδι στο εσωτερικό του.

Ο τέταρτος Kύκλος Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας άρχισε ήδη από προχθές, με τα χαμόγελα να ξεχειλίζουν μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, ενώ νωρίτερα στην Τουρκία τα χαμόγελα σπάνιζαν. Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν τα τελευταία χρόνια δομήσει σε πολύ υψηλό επίπεδο τις σχέσεις τους σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα, το ΝΑΤΟ, την υπόθεση της Ουκρανίας, τα εξοπλιστικά, το μεταναστευτικό κ.ά., ενώ οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας αναδομούνται σχεδόν εκ βάθρων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την Τουρκία.

Στην Ελλάδα το πεδίο δείχνει ξεκάθαρο. Οι θέσεις της χώρας παραμένουν σταθερές, οι σχέσεις της με την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και εν γένει τη Δύση είναι κάτι περισσότερο από ξεκάθαρες, οι διεκδικήσεις της στο Αιγαίο πάγιες. Πρόκειται για στάση που, αν μη τι άλλο, εμπνέει εμπιστοσύνη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Στην… αντίπερα όχθη, το τοπίο δείχνει θολό, με τη γη να έχει χαθεί κάτω από τα… πόδια της κυβέρνησης. Λες και το επίκεντρο του φονικού σεισμού ήταν στην Άγκυρα… Πολιτικά τουλάχιστον ήταν…