Πολιτική διπλωματική έφοδο στην περιοχή «πέριξ» της Ουκρανίας πραγματοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει την έκπληξη και να κερδίζει τις εντυπώσεις, μετά την ξαφνική επίσκεψή του στο Κίεβο και τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο.
Την ίδια στιγμή, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, πραγματοποιεί προγραμματισμένο ταξίδι σε Μόναχο, Άγκυρα και Αθήνα, όπου στις συναντήσεις του κυριαρχούν: το θέμα της Ουκρανίας, ο ρόλος της Ε.Ε. και της Τουρκίας στη γεωπολιτική κρίση, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και, φυσικά, η επόμενη μέρα της Τουρκίας μετά το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.
Η «περιοδεία» αυτή των Αμερικανών ανώτατων αξιωματούχων καταδεικνύει την πρόθεσή τους να θέσουν το πλαίσιο των εξελίξεων μετά το κλείσιμο ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κι ενώ ο Πούτιν επιμένει να διατηρεί αναμμένη την πολεμική του μηχανή και το Πεκίνο να ετοιμάζεται να στηρίξει εξοπλιστικά τη Μόσχα, η Άγκυρα δείχνει να αποτελεί σε αυτή τη φάση τον αδύναμο κρίκο της περιοχής.
Αποκλεισμένη από τη Δύση και βαριά λαβωμένη από τον σεισμό, αναζητεί στήριξη οικονομική όμως στον σύγχρονο κόσμο ουδέποτε η στήριξη δόθηκε «δωρεάν». Η Τουρκία, ανοικτή από όλες τις πλευρές -γεωπολιτικά, πολιτικά, οικονομικά, διπλωματικά, στρατιωτικά-, καλείται να πληρώσει… ακριβά για τη βοήθεια που απαιτεί και μάλιστα με το ΔΝΤ να αναμένει… σινιάλο να εφορμήσει.
Σε αυτή τη φάση, το μεγάλο στοίχημα της Δύσης είναι να αποκόψει πλήρως την Τουρκία από τη Ρωσία και να ανοίξει ασφαλή δίοδο για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Στόχοι επιτεύξιμοι, αν δεν συμβεί τίποτε έκτακτο…