Skip to main content

Πόλεμος χωρίς τέλος

REUTERS

Πασιφανης η αποτυχία του «αστραπιαίου πολέμου» που ήθελε το Κρεμλίνο, ελπίζοντας ότι το Κίεβο θα παραδοθεί σε λίγες μέρες. Συμπληρώνεται ένας χρόνος και ορατό τέλος δεν φαίνεται.

Ένας χρόνος πολέμου! Ποιος θα το φανταζόταν ότι θα διαρκούσε τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία, όταν στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωνε με διάγγελμά του την έναρξη της εισβολής.

Πασιφανης η αποτυχία του «αστραπιαίου πολέμου» που ήθελε το Κρεμλίνο, ελπίζοντας ότι το Κίεβο θα παραδοθεί σε λίγες μέρες. Συμπληρώνεται ένας χρόνος και ορατό τέλος δεν φαίνεται. Ο κόσμος δεν έχει δει κάτι παρόμοιο από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980. Η Ευρώπη, από τον πόλεμο στην πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 100.000. Ο τραγικός αυτός αριθμός έχει ξεπεραστεί κατά πολύ στην Ουκρανία. Και έναν χρόνο μετά, όλοι περιμένουν τώρα μια νέα ρωσική εαρινή αντεπίθεση. Η σύγκρουση μετατράπηκε σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο, που δεν προκαλεί μόνο εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και τεράστιες καταστροφές στην Ουκρανία. Αλλάζει συγχρόνως συθέμελα την παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Νέες ισορροπίες, καινούργια αντίπαλα μπλοκ, νέος Ψυχρός Πόλεμος. Ίσως και ένας Γ’ Παγκόσμιος;

Οι επιπτώσεις του πολέμου έχουν ήδη γίνει αισθητές με σφοδρότητα και στην Ευρώπη, που βιώνει μια τεράστια ενεργειακή κρίση, έναν υψηλό πληθωρισμό και ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού της ύφεσης.

Το Κίεβο αξιώνει όμως όλο και μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση. «Μόνο τα σύγχρονα όπλα επιταχύνουν την ειρήνη. Τα όπλα είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Ρωσία», υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. «Κανείς δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο», απαντά ο πολύπειρος αρχηγός του Αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ. «Η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτει. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αποκλείει όμως οποιονδήποτε εδαφικό συμβιβασμό. Και ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τον πόλεμο αν δεν έχει να εμφανίσει κάτι «σαν νίκη» στους Ρώσους.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια φάση που κανένας από τους δύο εμπολέμους δεν έχει χάσει την ελπίδα της νίκης. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη. Τελικά, αυτός που θα δηλώσει πως δεν αντέχει άλλο, θα είναι αυτός που θα αποφασίσει το τέλος του πολέμου. Μέχρι τότε, ουδέν νεώτερον από το Ανατολικό Μέτωπο, για να παραφράσουμε τον ‘Εριχ Μαρία Ρεμάρκ.