Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν πρέπει να οδηγεί σαν τον τρελό με σβηστά φώτα τη νύχτα»: Την εντυπωσιακή αυτή δήλωση έκανε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ. Στόχος του συνετού Ιταλού τραπεζίτη ήταν να προειδοποιήσει την κεντρική τράπεζα ενάντια στις υπερβολικές αυξήσεις των επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός στην ευρωζώνη.
Ο Πανέτα, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από την νομισματική πολιτική που έχει χαράξει η Κριστίν Λαγκάρντ, υποτασσόμενη στις κραυγές των «γερακιών» στην Φρανκφούρτη, ζήτησε να «μετριαστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων» και να κινηθεί η ΕΚΤ «με μικρά βήματα ώστε να διασφαλίσουμε ότι ισορροπούμε τη νομισματική πολιτική».
Μια ισορροπία αναγκαία γιατί η Ευρώπη είναι ένα εύθραυστο σύστημα. Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ο ιστορικός κατακερματισμός μεταξύ των χωρών μελών, που έχουν πολύ διαφορετικές οικονομίες και χρέη.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το καλύτερο, και ίσως το μοναδικό, φάρμακο για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού είναι η άφθονη και φθηνή ενέργεια. Αυτή είναι η προϋπόθεση για την υπεράσπιση και την επέκταση της ευρωπαικής βιομηχανικής παραγωγής. Για να μην μεταναστεύσει αλλού. Η ενίσχυση της βιομηχανίας με μια δίκαιη οικονομική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερους μισθούς και τελικά, μέσω της αύξησης της διαθεσιμότητας αγαθών, και στη σταθερότητα των τιμών.
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία όμως και των 10 πακέτων κυρώσεων στη Ρωσία, η Ευρώπη στερήθηκε -ίσως για πολλά χρόνια-τη φθηνή ενέργεια. Αναγκάζεται να αναζητεί ακριβές και μη επαρκείς μακροπρόθεσμα, πηγές ενέργειας . Ακόμη όμως κι αν καταστρέψουμε το μικροκλίμα κάθε περιοχής γεμίζοντας ανεμογεννήτριες κάθε βουνό, λόφο και τις ακτές, αν δεν υπάρχει αέρας θα χρειαστούν κάρβουνο για να λειτουργήσουν. Η Ευρώπη θα πληρώσει δυστυχώς ακριβά το κολοσσιαίο κόστος της βιαστικής ,μη προγραμματισμένης ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Για τους λόγους αυτούς, η μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ για την καταπολέμηση ενός δεύτερου κύματος πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την Ευρώπη. Και ακόμη περισσότερο για τα πιο εύθραυστα και αδύναμα μέλη της, που δεν έχουν ή δεν μπορούν να έχουν δημοσιονομικό χώρο και την οικονομική δυνατότητα για να επιδοτούν με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να τις προστατεύσουν από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.
Μια προειδοποίηση που ήρθε από το Νέο Δελχί και τον Ινδό πρωθυπουργό Μόντι,θα πρέπει να μας προβληματίσει: Η ζήτηση για φυσικό αέριο θα πενταπλασιαστεί και για το πετρέλαιο θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια Και η Ινδία θα μπορεί να βασιστεί στις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες σε αυτό το σχέδιο. Η Ευρώπη; Ποια απάντηση θα δώσει σε αυτήν την πρόκληση ; Που θα βρει φθηνές πηγές ενέργειας ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην φτωχύνουν κι άλλο;
Δυστυχώς, οι Ευρωπαίοι θα φτωχοποιούνται όλο και περισσότερο και η ΕΕ θα υποχωρεί στον διεθνή ανταγωνισμό, αν η Λαγκάρντ, μιμούμενη κακώς τη Fed, συνεχίσει να «οδηγεί σαν τρελή με τα φώτα σβηστά τη νύχτα».