Skip to main content

Ακούει η Λαγκάρντ τους οικονομολόγους;

EPA/JULIEN WARNAND

Άγνωστο τι θα συμβεί μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Η πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ μειώνεται σταθερά για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στο 8,5%. Επομένως, ο στόχος για πληθωρισμό 2% είναι ακόμη πολύ μακριά.

Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η  πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ σκοπεύουν να επιμείνουν στην αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. «Η πίεση των τιμών εξακολουθεί να είναι ισχυρή και ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, δήλωσε η Λαγκάρντ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο χθες το βράδυ.

«Δεδομένων των πληθωριστικών πιέσεων, σχεδιάζουμε να αυξήσουμε τα επιτόκια ακόμη κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνάντησή μας τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τη στάση της νομισματικής μας πολιτικής», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ .

Αν και η εμπιστοσύνη αυξάνεται και οι τιμές της ενέργειας έχουν πέσει, η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμείνει ασθενής στο εγγύς μέλλον, είπε η Λαγκάρντ.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί μετά την ανακοινωθείσα νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν ότι το βασικό επιτόκιο στη ζώνη του ευρώ θα αυξηθεί στο 4%. Στη συνέχεια θα τα μειώσει σταδιακά ξανά εάν ο πληθωρισμός μειωθεί επαρκώς. Σύμφωνα με κάποια «γεράκια», για να τεθεί πραγματικά υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, το βασικό επιτόκιο πρέπει να αυξηθεί σταδιακά έως ότου υπερβεί τον πυρήνα του πληθωρισμού. Αυτό θα σήμαινε επί του παρόντος , ένα επίπεδο 7%. Τρομακτικό και μόνο να το σκέφτεσαι!

Η πρόεδρος της ΕΚΤ και τα «γεράκια» στην Φρανκφούρτη έχουν καταλήξει οτι θα συνεχίσουν στην τροχιά της νομισματικής σύσφιξης .

Θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί τι κάνουμε, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει πάντα τον δρόμο της παρά τις εκκλήσεις πολλών οικονομολόγων που ζητούν από τη Φρανκφούρτη να αναθεωρήσει τη στρατηγική της. Οταν τα  τελευταία στοιχεία για τον Ιανουάριο επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός μειώνεται τώρα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν επιβεβαιώνουν ότι η ύφεση έχει ξεπεραστεί σε πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Όχι μόνο αυτό: οι ευρωπαϊκές εταιρείες ανακάμπτουν οικονομικά και παραγωγικά, βελτιώνοντας έτσι τη θέση τους στο διεθνές μέτωπο. Να μην υποστούν κι άλλο πλήγμα.

Η σύνεση στην ΕΚΤ  υπαγορεύεται από τις πολλές διεθνείς αβεβαιότητες που παραμένουν στο τραπέζι: αυτή είναι η περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία που θα μπορούσε να διαρκέσει ποιος ξέρει πόσο ακόμα. Με ότι σημαίνει αυτό για τις οικονομικές επιπτώσεις στην ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ θα πρέπει συνεπώς να αξιολογήσει προσεκτικά τις πιθανές επιπτώσεις μπούμερανγκ των αποφάσεών της. Και η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα έκανε κακό αν θα άκουγε τη γνώμη πολλών οικονομολόγων. Όπως θα έκανε και ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι.