Ένα νέο μεγάλο πακέτο παροχών της κυβέρνησης προς τους πολίτες προστέθηκε χθες, μετά και την εξειδίκευση των μέτρων που έκαναν οι αρμόδιοι υπουργοί, σχετικά με το τι θα ισχύσει, πότε και ποιους θα αφορά.
Κάθε μέτρο υποστηρικτικό για τον πολίτη η κοινωνία το υποδέχεται θετικά, με τη διαφορά ότι τα μέτρα που λαμβάνονται και αφορούν παροχές θα πρέπει στην πλειονότητά τους να έχουν μόνιμο χαρακτήρα και κατ’ εξαίρεση έκτακτο.
Όσο για τα μέτρα με τα οποία οι πολίτες διευκολύνονται να καλύπτουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, η εύρυθμη και, κυρίως, δίκαιη λειτουργία της αγοράς απαιτεί να προσδιορίζονται από δύο κύρια στοιχεία:
Πρώτον και σημαντικότερο, ενίοτε να απευθύνονται και στον πολίτη, τον φορολογούμενο, όπως και τον επαγγελματία και επιχειρηματία, που φροντίζουν να μην έχουν ακάλυπτες υποχρεώσεις, ώστε να επιβραβεύονται για τη συνέπειά τους.
Δεύτερον, οι ρυθμίσεις να μην αφορούν τους ίδιους και τους ίδιους οφειλέτες, όπως και τα ίδια χρέη τα οποία απλά ανακυκλώνονται από τη μια ρύθμιση στην άλλη. Με άλλα λόγια, ο φορολογούμενος οφείλει να γνωρίζει ότι οι χάρες που δίδονται από την πολιτεία είναι πραγματικές χάρες και όχι τακτικά επαναλαμβανόμενα δώρα.
Η αδυναμία του να αντιληφθεί, να δεχτεί ο πολίτης ότι εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις έναντι της πολιτείας αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία του οικονομικού αναλφαβητισμού, από τον οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό μέρος του κοινωνικού συνόλου.
Και επειδή κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του, από τα όσα προαναφέρονται εξαιρούνται τα ευάλωτα νοικοκυριά, για τα οποία η μέριμνα της πολιτείας πρέπει να είναι συνεχής, διαρκής, στοχευμένη και κάθε φορά να δίνει λύσεις ουσίας και να μην εξαντλείται στον πολιτικό εντυπωσιασμό.