Skip to main content

Καψούρα

Δεν τον ρώτησε για τον κάλλιστο (τον ομορφότερο), τον λυσιμελή (αυτός που σου παραλύει τα μέλη), τον γλυκύπικρο, τον πυρίδρομο (στον διάβα του βγάζει φωτιά), τον σχέτλιο (ανελέητο), τον «τύραννο θεών και ανθρώπων».

Δεν τον ρώτησε για τους νόμους του έρωτα στην πολιτική, ούτε για το «κυρίαρχο θέμα», όπως αποκαλεί ο Σαίξπηρ την εξουσία, που μεθάει το άτομο όσο κανένα ναρκωτικό.

Δεν τον ρώτησε για τον κάλλιστο (τον ομορφότερο), τον λυσιμελή (αυτός που σου παραλύει τα μέλη), τον γλυκύπικρο, τον πυρίδρομο (στον διάβα του βγάζει φωτιά), τον σχέτλιο (ανελέητο), τον «τύραννο θεών και ανθρώπων».

Δεν τον ρώτησε ο εκπρόσωπος του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο Καψούρα», της Πτολεμαΐδας, αν είναι ή παραμένει ερωτευμένος, αλλά πόσο καψούρης είναι.
«Σεβτάς είν’ αυτός, δεν είναι τσορβάς» και με τη συνοδεία της συζύγου «την οποία κάλεσα να περάσει την ημέρα των ερωτευμένων μαζί μου στη Δυτική Μακεδονία, την οποία αγαπώ» δεν απαντάς. Ξαφνιάστηκε ο άνθρωπος, μην το συζητάς.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις για τις έκτακτες ενισχύσεις σε συνταξιούχους και αγρότες, για το δημόσιο σύστημα υγείας και την ενεργειακή μετάβαση, για τον δυνάστη να μιλάς, που σου παίρνει τα μυαλά.

Να γιατί δεν κοιμάσαι τώρα πια τα βράδια και σβήνεις με ουίσκι τα δικά του/της τα σημάδια. Για να καψουρευτείς πρέπει να υπάρχει παράπονο, απόρριψη, προδοσία, αγωνία, αμφιβολία. Και αυτοεξευτελισμός. Καψούρης και αξιοπρεπής είναι σχέση αμοιβαία αποκλειόμενη. Στα πατώματα έχει απόγνωση και άλλα στρώματα. Εμμονής έως εκδικητικότητας. Και μοναχικότητας. Έχει σεροτονίνη στα χαμηλά και ντοπαμίνη στα υψηλά.

Ο καψούρης θέλει να ζήσει τον πόνο του μέχρι την τελευταία τολύπη καπνού, μέχρι την τελευταία σταγόνα ποτού. Βλέπει τα πράματα διπλά, πάτωμα και ταβάνι, και στο μελόδραμα κανείς φτασμένος στο σανίδι δεν τον φτάνει.

Η καψούρα και το σκυλάδικο, με το οποίο είναι συνδεδεμένη, είναι τόσα γνήσια και τόσο περιφρονημένη όσο και τα ένστικτά μας, όπως έλεγε για το δεύτερο ο Χρήστος Βακαλόπουλος.

Αυτή η νύχτα, λοιπόν, μένει; Η ερώτηση στην Κοζάνη, είτε ήταν στημένη, είτε απενοχοποιημένη, απόκριση δεν περιμένει.

Όχι, γιατί ένας πολιτικός δεν μπορεί να καίγεται, να σέρνεται και να κλαίγεται, αλλά γιατί ο πιο ισχυρός νόμος στης καψούρας τον δρόμο είναι ότι δεν μετράς σαν ιδιότητα, αλλά σαν πρόσωπο. «Ηλία, ρίχτο».