Ο πρόσφατος καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Τουρκία ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τα σαθρά θεμέλια του οικοδομικού μπουμ των τελευταίων 10-15 ετών. Παράλληλα, έφερε ξανά στο φως της δημοσιότητας το ζήτημα της διαπλοκής και των ημετέρων του Ερντογάν: την περιβόητη «συμμορία των πέντε», τις πέντε μεγάλες επιχειρήσεις που λυμαίνονται τα δημόσια έργα αλλά και ευρύτερα την οικοδομική δραστηριότητα.
Η εικοσαετία Ερντογάν δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τον όλο και μεγαλύτερο αυταρχισμό, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αλλά και από την πρωτοφανή κατασπατάληση πόρων. Από τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό του 1999, οι πολίτες της Τουρκίας έχουν πληρώσει δισεκατομμύρια λίρες στον ειδικό φόρο ο οποίος επιβλήθηκε για την εξοικονόμηση πόρων για την ανοικοδόμηση και την ανακούφιση των πληγέντων.
Τα έσοδα από τους «φόρους σεισμού» ανήλθαν σε 73 δισ. λίρες (3,6 δισ. ευρώ) από το 1999 που καθιερώθηκαν, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Al-Monitor, που εδρεύει στις ΗΠΑ και ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής.
Πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; Τα διεθνή ΜΜΕ είναι γεμάτα από ρεπορτάζ με κατοίκους που εξακολουθούν να μην έχουν πού την κεφαλήν κλίναι.
Θα έχει πολιτικό κόστος για τον Τούρκο πρόεδρο ο σεισμός, όταν και όποτε γίνουν οι εκλογές; Αν δεν μπει, βεβαίως, στον πειρασμό να τις αναβάλει επ’ αόριστον.
Έξι κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συνασπιστεί με μοναδικό συνδετικό κρίκο να ρίξουν τον Ερντογάν, αναζητώντας ακόμη τον κατάλληλο υποψήφιο. Αλλά ακόμη κι αν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, δεν είναι βέβαιο πως θα αλλάξουν οι πολιτικές προτεραιότητες. Το «οποιοσδήποτε άλλος πλην… Ερντογάν», άλλωστε, δοκιμάστηκε και σε άλλες χώρες, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία…