Οι 5 μεγαλύτερες πετρελαϊκές της Δύσης, ExxonMobil, Chevron, BP, Shell και TotalEnergies, γνωστές και ως Big Oil, εμφάνισαν αθροιστικά καθαρά κέρδη όσο περίπου το ΑΕΠ της Ελλάδας. Σχεδόν 200 δισ. δολ., υπερδιπλάσια από το 2021.
Η κρίση είναι ευκαιρία. Το εμπεδώσαμε μετά από μια πυκνή δεκαετία-15ετία με πυρκαγιές, πλημμύρες, οικονομική κρίση, λιμό, κλιματική κατάρρευση, πόλεμο και πανδημία. Δεν φταίει το κακό μάτι ή μια παγκόσμια συνωμοσία. Έτσι είναι το παιχνίδι δομημένο. Ο πληθωρισμός είναι, σύμφωνα με την Oxfam, πάνω σε πληθωρισμό εταιρικών κερδών κεντημένος. «H εταιρική κερδοσκοπία οδηγεί τουλάχιστον το 50% του πληθωρισμού στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», υποστήριζε προ μηνός η οργάνωση.
Δεν μπορώ να επαληθεύσω αυτά τα μαθηματικά, μένω στα απτά: τα κέρδη των πετρελαϊκών τρέχουν με πυρηνική σύντηξη, προτού αυτή ανακαλυφθεί, κάνοντας ακόμη και τον Λευκό Οίκο να εκραγεί. Λεκτικά. Η ενέργεια αυτή δεν είναι προς αξιοποίηση, γιατί κρατάει του πυρήνα τα συστατικά. Γιατί είναι «εξωφρενικό» το καθαρό κέρδος των 56 δισ. δολαρίων της ExxonMobil την προηγούμενη χρονιά;
Όταν δεν υπάρχει φρένο, τίποτα δεν είναι ξένο. Πού μπαίνει το όριο στην υπερσυσσώρευση; Στα 30, τα 40, τα 50 δισ. -το προηγούμενο υψηλό της ExxonMobil ήταν 45 δισ. δολάρια το 2008, ενώ η Shell με τα 39,9 δισ. έσπασε κάθε ρεκόρ στην 115χρονη ιστορία της- ή μήπως στην αποθάρρυνση επιστροφής μεγάλου μέρους των κερδών στους μετόχους και στις τσέπες των στελεχών; Η Ουάσιγκτον έχει προτείνει τον τετραπλασιασμό του φόρου επί των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών, ώστε να ενθαρρύνει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Έχει προτείνει.
Σύμφωνα με το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της ExxonMobil το 2021 ήταν 2,8%. Σταματώ.
«Οι φόροι αποφασίζονται από τις κυβερνήσεις» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell. Τι φταίει αυτός, αν ο αιρετός είναι περιποιητικός;