Το ύποπτο για κατασκοπεία κινεζικό «μπαλόνι» δεν υπάρχει πια. Μετά από πτήση πέντε ημερών πάνω από την Αμερική, το μπαλόνι μεγέθους τριών λεωφορείων καταρρίφθηκε από αμερικανικό πύραυλο, πάνω από τον Ατλαντικό, στις ακτές της Νότιας Καρολίνας.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι είχε δώσει εντολή να καταρριφθεί το ιπτάμενο αντικείμενο «το συντομότερο δυνατό». Το μπαλόνι είχε εμφανιστεί άλλωστε και πάνω από αεροπορική βάση στη Μοντάνα όπου είναι αποθηκευμένοι 150 αμερικανικοί διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές. Αποφασίστηκε για λόγους ασφαλείας του πληθυσμού να καταρριφθεί πάνω από τη θάλασσα, αλλά εντός των αμερικανικών χωρικών υδάτων, για να εξεταστούν στη συνέχεια τα συντρίμμια.
Το Πεντάγωνο έκανε λόγο για κατασκοπευτικό μπαλόνι, η Κίνα υποστήριξε ότι ήταν μετεωρολογικό, που παρασύρθηκε από τον αέρα.
Το μπαλόνι ήρθε πάντως να πυροδοτήσει νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας σε αυτούς τους καιρούς του Νέου Ψυχρού Πολέμου. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανέστειλε την επίσκεψή του στο Πεκίνο, καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη και ανεύθυνη» επίθεση κατά της εδαφικής κυριαρχίας της Ουάσιγκτον.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντεπιτέθηκε, κατηγορώντας «ορισμένους αμερικανούς πολιτικούς και εφημερίδες» ότι ήθελαν να δυσφημήσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία.
Σε κάθε περίπτωση, το μπαλόνι ήταν το «κερασάκι» σε μια μια εβδομάδα συγκρούσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, όπως έγραψε η «Die Welt».
Με ασυνήθιστα τρόπο, η Κίνα κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη Δευτέρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που πυροδότησαν την κρίση στην Ουκρανία» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Λίγο αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ θα ταξιδέψει στη Μόσχα την άνοιξη και θα συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την ίδια μέρα, ο πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Μάικ Μίνιχαν είχε προβλέψει ότι θα ξεσπάσει πόλεμος με την Κίνα, με επίκεντρο την Ταϊβάν, το 2025.
Την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πλήρη διακοπή της πρόσβασης στην αμερικανική τεχνολογία για τον κινεζικό όμιλο Huawei. Οι αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών, όπως η Intel και η Qualcomm, έχουν λάβει σήμα ότι οι εξαιρέσεις τους για την παροχή ορισμένων προϊόντων στη Huawei δεν πρέπει να παραταθούν.
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε επιβάλει άλλωστε κυρώσεις – για λόγους ασφαλείας – στην Huawei το 2019 υπό τον τότε πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Την Τετάρτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν ξανά πρεσβεία στα Νησιά του Σολομώντα μετά από 30 χρόνια. Το Πεκίνο είχε πρόσφατα υπογράψει συμφωνία με νησιωτικό κράτος στον Νότιο Ειρηνικό που επιτρέπει στο κινεζικό ναυτικό να σταθμεύει στα νησιά του Σολομώντα.
Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ εξασφάλισαν πρόσβαση σε άλλες τέσσερις στρατιωτικές βάσεις στις Φιλιππίνες, μετά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στη Μανίλα. Μέχρι τώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις διαθέτουν πέντε στρατιωτικές βάσεις στις Φιλιππίνες.
Η Κίνα επέκρινε αμέσως την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες ως απειλή για την «ειρήνη και τη σταθερότητα». Είναι μια πράξη «που θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου.
Για να φτάσουμε στο Σάββατο και στην κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού.