Η χθεσινή εμφάνιση της Κριστίν Λαγκάρντ ξάφνιασε αρκετούς λόγω της επιθετικότητας των λόγων και του ύφους της στις αναφορές της για τη νομισματική πολιτική, την προσήλωση στον στόχο του πληθωρισμού, τις παραινέσεις για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και τη συγκράτηση στις αυξήσεις των μισθών.
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μια τέτοια επιθετική εμφάνιση; Το πιθανότερο είναι πως η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ξανά ενώπιον μιας σειράς κρίσιμων αποφάσεων για θέματα που ήδη διχάζουν. Η νομισματική πολιτική είναι ένα θέμα, όμως έρχονται κι άλλα, όπως το ευρωπαϊκό σχέδιο επιδοτήσεων για την πράσινη μετάβαση -απάντηση στον νόμο Μπάϊντεν-, η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και η άρση των μέτρων στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
Με μια τόσο βαριά ατζέντα θεμάτων, ο σκληρός πυρήνας της Ευρώπης εντείνει τις πιέσεις του με στόχο να ψαλιδίσει τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για μια πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και τη δημιουργία νέου κοινού ταμείου που θα χρηματοδοτήσει την πορεία μετάβασης -κοινώς νέες κοινές εκδόσεις χρέους. Και μέχρι στιγμής αυτή η πολιτική δείχνει να έχει αποτέλεσμα -τουλάχιστον στο θέμα της ΕΚΤ, αφού η Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε χθες ντυμένη με τη στολή του γερακιού αφήνοντας αυτή του περιστεριού που φορούσε από την ημέρα που είχε αναλάβει τα καθήκοντά της. Το μότο της ΕΚΤ: «Ό,τι χρειαστεί» που καθιέρωσε ο Μάριο Ντράγκι και τηρούσε πιστά μέχρι πρότινος η κ. Λαγκάρντ φαίνεται πως θα ισχύσει σήμερα και για όσο χρειαστεί για ακριβώς τον αντίθετο λόγο.
Η Ευρώπη θα περάσει άλλη μια φάση διχασμού σε μια περίοδο που τα προβλήματα -κυρίως εξωγενή- που αντιμετωπίζει παραμένουν το ίδιο απειλητικά. Η ενεργειακή κρίση έχει κοπάσει προσωρινά, ο πληθωρισμός δείχνει τάσεις επιβράδυνσης, όμως ο πόλεμος είναι δίπλα της και η διαρκής αύξηση του κόστους χρήματος κάποια στιγμή θα επιδράσει αρνητικά στην οικονομία. Η Ευρωζώνη απέφυγε την ύφεση το 2022, όμως αν η επιδίωξη της ΕΚΤ και του σκληρού πυρήνα είναι «κόψτε τη ρευστότητα», τότε φέτος δύσκολα θα τα καταφέρει.