Όλο και περισσότεροι ηγέτες προθυμοποιούνται να παίξουν ρόλο διαμεσολαβητή για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε περίπτωση που του ζητηθεί κάτι τέτοιο από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών και τις ΗΠΑ.
Το Ισραήλ διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Ο προηγούμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Ναφτάλι Μπένετ, ήταν από τους πρώτους ηγέτες που δραστηριοποιήθηκαν για να ξεκινήσει μια διπλωματική προσπάθεια για την παύση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Μπένετ, ως Ορθόδοξος Εβραίος, είχε μάλιστα παραβιάσει την αργία του Σαββάτου, ταξιδεύοντας αεροπορικώς τον Μάρτιο πέρυσι, για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.
Πριν από μερικές ημέρες, ο νέος αριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, πρότεινε μια πρωτοβουλία μεσολάβησης από τη Βραζιλία και την Κίνα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Η Βραζιλία είναι ως γνωστόν από τις ηγέτιδες δυνάμεις στην ομάδα των χωρών της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), η οποία έχει κατά καιρούς επιχειρήσει να παίξει έναν διαφορετικό ρόλο στην παγκόσμια γεωπολιτική και οικονομική σκακιέρα.
Από τους πρόθυμους για διαμεσολάβηση δεν λείπει και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέβαλε στη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.
Ο ΟΗΕ, ο οποίος θα μπορούσε ίσως να παίξει κάποιο ρόλο, με την αποστολή ακόμη και κυανόκρανων μεταξύ των εμπολέμων, μοιάζει να είναι ο μεγάλος απών στην ουκρανική κρίση.