Σε νέα πανεθνική απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και την εκπαίδευση στη Γαλλία, αντιδρώντας στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, αυξάνοντας το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και τον χρόνο ασφάλισης από τα 42 έτη στα 43. Τα γαλλικά συνδικάτα ευελπιστούν πως και στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση η συμμετοχή θα είναι μεγάλη και εφάμιλλη αυτής της 19ης Ιανουαρίου, στην οποία μετείχαν συνολικά 2 εκατομμύρια πολίτες.
Η μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα των Γάλλων, 61%, φέρεται να εγκρίνει τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Echos« και του Radio Classique.
Το γεγονός μάλιστα ότι το ποσοστό της κοινής γνώμης που στηρίζει τις κινητοποιήσεις, από 58% που ήταν στην αρχή του μήνα, έφτασε στις 12 Ιανουαρίου στο 66% και σήμερα στο 61%, δείχνει ότι πίσω από την επιτυχημένη κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου υπήρχε μια πολύ ισχυρή συναίνεση της κοινής γνώμης.
Αν στη Γαλλία επίκεντρο της εργασιακής και κοινωνικής αναταραχής είναι η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, στη Βρετανία η ακρίβεια και ο πληθωρισμός εξακολουθούν να τρέφουν τον «χειμώνα της δυσαρέσκειας», με τις απεργιακές κινητοποιήσεις να θυμίζουν την αναταραχή των αρχών του ’70.
Τότε την κοινωνική δυσαρέσκεια εισέπρατταν οι Εργατικοί. Ήταν μάλιστα η περίοδος που ανέτειλε το άστρο της Θάτσερ, που έμελλε να κυριαρχήσει στο Συντηρητικό Κόμμα και την πολιτική ζωή της Βρετανίας για πολλά χρόνια. Τώρα είναι οι Συντηρητικοί που εισπράττουν την κοινωνική δυσαρέσκεια. Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Βρετανίας, η Unite, έχει προκηρύξει σειρά απεργιών για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με κύριο αίτημα μισθολογικές αυξήσεις. Καζάνι που βράζει εργασιακά η Ευρώπη.
Από την έντυπη έκδοση