Τιμήθηκε και στη χώρα μας η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Η 27η Ιανουαρίου επιλέχθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επειδή κατά την ημέρα αυτή το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος.
Δυστυχώς 78 χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς και την αποκάλυψη της φρίκης του μεγαλύτερου εγκλήματος της ανθρωπότητας, της μαζικής εξόντωσης 6 εκατομμυρίων Εβραίων και πολλών άλλων, ο αντισημιτισμός εξακολουθεί να απλώνει το δηλητήριο του.
Τα παραδείγματα πολλά. Σε εκδήλωση συλλογικότητας για την Ημέρα του Ολοκαυτώματος την προηγούμενη Παρασκευή, στην οποία μετείχα, φασιστοειδή φρόντισαν να εκδηλώσουν τη νοσηρή τους ιδεολογία, αναρτώντας κατάπτυστα σχόλια στο youtube, από όπου μεταδιδόταν η σχετική εκδήλωση.
Άλλο παράδειγμα: Η γνωστή πλατφόρμα Cinobo την ώρα που διαφήμιζε την ταινία «Η Πόλη και η Πόλη», που αναφέρεται στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης δεχόταν κατάπτυστα αντισημιτικά σχόλια.
Πριν από μερικές επίσης ημέρες γνωστή τηλεπαρουσιάστρια «πρωϊνάδικου» έκανε πλάκα με την τραγωδία του Άουσβιτς. Στο απολογητικό της σημείωμα έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, λέγοντας πως λυπάται «αν στεναχώρησε κάποιους ανθρώπους».
Μόλις πριν μερικές ημέρες βεβηλώθηκε στη Θεσσαλονίκη το εβραϊκό μνημείο που έχει αναρτηθεί στο Πανεπιστήμιο της πόλης το οποίο έχει ανεγερθεί εκεί που βρισκόταν άλλοτε το εβραϊκό νεκροταφείο. Μία ακόμη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας, για την οποία ευθύνη δεν φέρουν μόνο οι ναζί…
Κατάπτυστα πρωτοσέλιδα συγκρίνουν τον Αλμπέρτο Μπουρλά, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, με τον Μένγκελε(!). Και δεν είναι μόνο τα πρωτοσέλιδα των γνωστών ακροδεξιών φυλλάδων. Προοδευτικοί και αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αριστεροί, δημοσίευαν την περίοδο της πανδημίας στο facebook, ανάλογες δικές τους απόψεις…
Ας μη λησμονούμε και το θεσμικό ατόπημα της προαγωγής πέρυσι το Σεπτέμβριο, της αντισημίτριας δικαστικού, Μαριάνθης Παγουρέλη, σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Η κ. Παγουρέλη είχε βρεθεί στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας πριν από περίπου δέκα χρόνια, κατά τη δίκη του ακροδεξιού αρνητή του Ολοκαυτώματος Κωνσταντίνου Πλεύρη για το βιβλίο του «Εβραίοι, όλη η αλήθεια».
Σκιά στην τελετή για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, η μη πρόσκληση της ρωσικής αντιπροσωπείας. Ο κόκκινος στρατός ήταν αυτός που απελευθέρωσε το Άουσβιτς, ασχέτως αν η σημερινή ηγεσία του Κρεμλίνου καπηλεύεται το σοβιετικό αντιναζιστικό έπος και μιλά για «τελική λύση» κατά του ρωσικού λαού.